Novosti

Kultura

Kreće Zagrebdox

Od 4. do 11. oktobra u Kinu SC i Teatru &TD održava se festival ZagrebDox koji otvaraju finski dokumentarac ‘Bogovi Molenbeeka’ i kratki domaći film ‘Osoba’.

42lwfwq76dr201jbvru1aqh2y86

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa počinje u nedjelju, 4. oktobra, u Kinu Studentskog centra u Zagrebu, a otvaraju ga finski dokumentarac ‘Bogovi Molenbeeka’ i kratki domaći film ‘Osoba’.

‘Bogovi Molenbeeka’, autorice Reette Huhtanen kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina progovara o ozloglašenoj briselskoj četvrti Molenbeek, poznatoj po napadima bombaša samoubojica i policijskim patrolama, naglašavajući mogućnosti suživota u različitosti i univerzalnu ljepotu iskrenog dječjeg prijateljstva. Film je obišao brojne renomirane festivale, a osvojio je i nekoliko priznanja, među kojima su i nagrade publike i kritike na festivalu DocPoint u Helsinkiju te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku. Spomenuti film dio je međunarodnog natjecateljskog programa ZagrebDoxa.

Na otvaranju će biti prikazan i kratki hrvatski dokumentarac ‘Osoba’ Sunčice Ane Veldić koji dokumentira autoričin izlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba, odlazak na otok Murter i susret s novim izazovima..

Tokom trajanja festivala do 11. oktobra u Kinu SC i Teatru &TD bit će prikazano 50-ak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju za ‘Veliki pečat’, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u međunarodnoj i 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. ‘Mali pečat’ bit će dodijeljen najboljem filmu autora mlađeg od 35 godina.

U popratnom filmskom programu ‘The Best of the Rest’ bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa. Ovogodišnji ZagrebDox uključuje i dva retrospektivna programa: retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker, kao i autorsku večer posvećenu renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću. Program posvećen Lucy Walker uključuje osam naslova, a prikazuje se online već od ovoga tjedna, tako da publika diljem zemlje može pogledati neke od najznačajnijih ostvarenja autorice koja iza sebe ima osvojenog Emmyja i dvije nominacije za Oscara. Lucy Walker će održati i online masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro.

Autorska večer nagrađivanog Devića, ujedno i člana ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa, uključit će tri naslova iz autorova opusa koji tematiziraju njegov rodni Sisak.

Organizatori ističu da je ZagrebDox organiziran je u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem osiguranja što sigurnijeg boravka svih posjetilaca.

Ulaznice se mogu kupiti online na www.mojekarte.hr , a od nedjelje, 4. oktobra moći će se kupiti i na festivalskoj blagajni u predvorju Kina SC Studentskog Centra u Zagrebu, Savska cesta 25.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više