Novosti

Društvo

Koсoвo – никaд зaвршeнa причa

Нa oвим прoстoримa сви трeбajу мeђусoбнo причaти и грaдити зajeднички живoт, пoручиo je влaдикa пaкрaчкo-слaвoнски нa трибини у прoстoриjaмa Приврeдникa у Зaгрeбу

Large informator kosovo %c4%87irilica

Saša Kosanović i vladika Jovan (foto Nenad Jovanović)

Na tribini "Kosovo, nikad završena priča" održanoj 21. juna u prostorijama Privrednika u Zagrebu vladika pakračko-slavonski Jovan podsjetio je prisutne na neke zaboravljene i prešućene priče i podatke vezane uz Kosovo. Moderator tribine Saša Kosanović podsjetio je da je vladika Jovan 1999. bio na Kosovu gdje je spašavao ljude i imovinu, kao i da je 2013. proglašen za ličnost godine u beogradskom nedjeljniku Vreme.

- Nakon što su nakon bombardovanja SR Jugoslavije s Kosova i Metohije otišla država, vojska i policije, ostala je jedino Crkva. Bili smo smješteni u Pećkoj patrijaršiji i svakog jutra po Metohiji, gdje je stanje bilo katastrofično, spasavali kog smo mogli spasiti, i Srbe i pripadnike drugih zajednica. Kosovo i Metohija su tih sedmica bili puno ljudskih i životinjskih leševa, a spaljivane su crkve i kuće. Tada sam se osjećao kao da sam se spustio u grotlo pakla – prisjećao se vladika.

Rekao je da je tada na Kosovu bio i crnogorski mitropolit Amfilohije, da je kroz Pećku patrijaršiju prošlo preko 1.500 izbjeglih, a govorio je i o stotinjak izbjeglica iz Krajine koji su 1995. dovedeni u Peć gdje su živjeli u vrlo lošim uslovima i na koje su 1999. svi zaboravili.

- Kad je počelo bombardovanje SR Jugoslavije, ruski premijer Jevgenij Primakov letio je za SAD i kad je to čuo, naredio je da okrenu avion. To je označio početak novih odnosa u Rusiji i svijetu. Ubrzo nakon toga Vladimir Putina biva izabran za predsjednika Rusije, a prvi orden heroja dodjeljuje generalu koji je doveo ruske trupe na Kosovo gdje su bile nekoliko godina. Na Kosovu je tih godina spaljeno 150 crkava, a opstanak crkava i manastira zavisio je o tome jesu li tamo ostali monasi i koja je jedinca koje nacija tamo bila raspoređena – kazao je.

- Najkorektniji su bili Španci koji su došli s misijom da pomažu svima i koji su na KiM-u ostali do 2008. Na području koje su pokrivali nije spaljena ni jedna kuća i nije ubijena ni jedna osoba. Tamo su se Srbi prvi počeli vraćati – rekao je vladika i naveo primjer povratka u sela u rejonu Osojane između Peći i Kline 2001.

- Na Kosovu i Metohiji nije postojao način da dva naroda žive makar jedni pored drugih, a ako Srbi žele Kosovo u sastavu Srbije, trebali bi predložiti kako bi to izgledalo – rekao je i ocijenio da je raspad Jugoslavije počeo kad je prilikom protesta Albanaca u martu 1981. spaljena Pećka Patrijaršija. Ona je obnovljena i osveštana 1984. kad i crkva u Jasenovcu, podsjetio je vladika koji je od 2011. do 2014. bio vikarni vladika lipljanski, odnosno Pećke patrijaršije. U komentaru sadašnjeg stanja u svijetu, vladika Jovan rekao je da se zadnjih decenija sve stubokom promijenilo.

- Stari svijet je prošao, a novi nije došao. Na ovim prostorima više nitko nema djecu za rat i svi trebaju pričati međusobno i graditi zajednički život. Ali historija je nepredvidiva. Tko je 1943. u vrijeme progona Jevreja mogao znati da će oni pet godina kasnije imati svoju državu, rekao je. Dodao je i da je zanimljivo da je svako s ovih područja u nekom području zauzeo mjesto u svjetskom vrhu: Srbi imaju Novaka Đokovića, Hrvati fudbalere, a pet albanskih pjevačica je na vrhu svjetske muzičke scene.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više