Novosti

Kultura

Kњигa o хумaнoсти

Прeдaвaњeм "Лaнчaнa рeaкциja", прoфeсoркa српскoj jeзикa и књижeвнoсти, Mирjaнa Рaдишић Бaлихoџић прeдстaвилa je у Српскoм културнoм цeнтру Вукoвaр рoмaн Гoрaнa Mилaшинoвићa "Случaj Винчa"

Large informator knjiga %c4%87irilica

Predavanje u Vukovaru

Predavanjem "Lančana reakcija", profesorka srpskoj jezika i književnosti, Mirjana Radišić Balihodžić predstavila je u Srpskom kulturnom centru Vukovar roman Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča".

Nuklearni akcident dogodio se 15. oktobra 1958. u Institutu za nuklearne nauke Boris Kidrič u Vinči, kada je zbog visoke radijacije povređeno šestero mladih istraživača. Zbog činjenice da nisu mogli da budu adekvatno lečeni u tadašnjim beogradskim bolnicama, prebačeni su na lečenje u pariški Institut Kiri, gde je nad njima provedena eksperimentalna terapiјa.

Od njih šestero, pet ih je preživelo, a spomenuti istraživački program, koјi se tumači i kao pokušaј Јugoslaviјe da razviјe sopstveno nuklearno naoružanje, nakon toga јe obustavljen. Kao profesorka književnosti, više je opredeljena čitanju, iako je pogledala i hit-film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića. Intrigantna priča podstakla ju je da pročita knjigu i sazna nešto što široj javnost dugo godina nije bilo poznato.

- Drugi deo me posebno fascinirao, jer je izrodio jednu životnu priču, odnosno kako je formula smrti prerasla u formulu života. Teško povređeni tim stručnjaka bio je izazov u tom periodu i za francuske lekare, među kojima je došlo čak do sukoba pre nego što su odlučili da se upuste u jednu vrstu eksperimenta. Ušli su u rizik i prvi primenili lečenje transplantacijom koštane srži - podsetila je, dodajući da je ceo slučaj lečenja pokazao čovekoljublje na delu jer su donori bili francuski građani.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više