Novosti

Kronika

Kako očuvati bolnicu

Na sastanku članova Udruge Kordunašica s karlovačkim konzervatorima otvorena je tema pravne zaštite i statusa kompleksa partizanske spomen-bolnice

Large 10

Kompleks bolnice na Petrovoj gori (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Tatjana Vlačić Vujičić, predsjednica udruge Kordunašica koja se bavi obnovom i brigom za spomenike NOB-a na području Korduna, inicirala je sastanak u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Karlovcu na temu budućnosti memorijalnog parka Petrova gora i obnove partizanske bolnice. Na sastanku s djelatnicama Konzervatorskog odjela bili su također prisutni historičar Milan Radanović iz Arhiva Srba te historičarka umjetnosti Sanja Horvatinčić s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Prema riječima predsjednice udruge, otvorena je sljedeća etapa dogovora o osmišljavanju daljnje suradnje.

- Smatram da stručnost, profesionalnost i znanje mogu itekako doprinijeti našoj priči. Dogovorili smo određene korake s kojima ćemo ići prema lokalnoj zajednici, tj. prema Općini Vojnić. Želim da u 2021. znamo konkretne točke obnove tog prostora. Jako je bitno da se točno zna za što su sredstva namijenjena. Voljela bih da svi budemo uključeni: lokalna zajednica, Ministarstvo kulture i država kao vlasnik tog prostora, građanska inicijativa, entuzijasti i antifašisti s terena - rekla je Vlačić Vujičić.

Sanja Horvatinčić je kazala da je na sastanku otvorena tema pravne zaštite i statusa kompleksa spomen-bolnice. Spomen-bolnica jedino je mjesto koje je zaštićeno kao pojedinačno kulturno dobro i za nju je Općina Vojnić dobivala sredstva koja služe za održavanje objekata u bolničkom kompleksu. Horvatinčić objašnjava da to su bili zahvati na konstrukcijama kućica kako se ne bi srušile, ali se nije radilo na sustavnoj obnovi kompleksa.

- Došli smo do zaključka da bi državnim sredstvima bilo najvažnije napraviti projektnu dokumentaciju i snimku cijelog stanja bolnice. To bi bila neka vrsta stručnog elaborata za konzervatorske smjernice i da se stručno napravi plan korištenja tog prostora. Trebalo bi u kompletu dokumentirati taj prostor, sve građevine i elemente. Dobro je da postoji zainteresirani dionik koji tu baštinu vidi kao svoju i zainteresiran je za obnovu, a to je udruga Kordunašica - zaključila je Sanja Horvatinčić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više