Novosti

Kratko & jasno

Janaki Mitrovski: Dolazi monopolizacija kanabisa

Kada vlast u isto vrijeme kada najavljuju legalizaciju marihuane predlaže i izmjene zakona koje pooštravaju uvjete za dobivanje dozvola za uzgajanje medicinskog kanabisa, to je već alarmantno, kaže odvjetnik i aktivist udruge Bilka

Large internacionala mini

Makedonski premijer Zoran Zaev je u sklopu novog paketa ekonomskih mjera najavio dekriminalizaciju i legalizaciju marihuane. Kakvo je stav udruge Bilka?

Oprezni smo – još uvijek nismo vidjeli službeni prijedlog, već samo premijerovu najavu. No ako promotrimo retoriku koju je premijer koristio u intervjuu u kojem je najavio legalizaciju, jasno je da to neće biti model koji zagovara udruga Bilka. Premijer je spomenuo "garanciju podrijetla kanabisa", iz čega se naslućuje da će domaća proizvodnja za osobnu upotrebu i dalje biti zabranjena.

Tko će profitirati i zašto je takav model problematičan?

Problematično je što je ovaj model parcijalan i selektivan. Ide na ruku samo poslovnoj strani, što je s jedne strane u redu, no ne i dovoljno. Parcijalan je jer ako ne nabavim kanabis s određenog mjesta, i dalje ću biti tretiran kao kriminalac. To znači da će se kriminalizacija korisnika i pacijenata nastaviti. Selektivan je jer u Makedoniji hibridni soj na crnom tržištu košta oko osam do deset dolara po gramu. Ako se na to doda porez i ostala davanja, cijena će porasti na 15 do 20 eura. To je izuzetno skupo za zemlju u kojoj je prosječna plaća 400 eura.

I do sada su licencirane tvrtke mogle uzgajati kanabis u medicinske svrhe. Neke od njih su u vlasništvu premijerovih rođaka.

Ta informacija u Makedoniji nije tajna. Nije samo premijerova obitelj u tom biznisu, već i desetak poduzetnika koji su vrlo bliski sa strankama na vlasti. I to je donekle u redu. No kada vlast u isto vrijeme kada najavljuju legalizaciju marihuane predlaže i izmjene zakona koje pooštravaju uvjete za dobivanje dozvola za uzgajanje medicinskog kanabisa, to je već alarmantno. Mislim da će ovaj model dovesti do monopolizacije kanabisa. Taj će se posao svesti na nekoliko subjekata koji će zanemariti potrebe korisnika, pacijenata i poduzetnika koji nemaju veze u vladi.

Kako je javnost u Makedoniji prihvatila ovu vijest? Vjeruje li da će to pridonijeti razvoju turizma i ugostiteljstva, a Skoplje postati Amsterdam?

Javnost je podijeljena što je očekivano jer se kanabis sotonizira već više od 80 godina. Ova djelomična legalizacija može pozitivno djelovati na turizam, no ekonomski motivi nisu dovoljni. Prava i slobode pojedinaca trebali bi biti najvažniji.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više