Novosti

Politika

Između pritisaka i jakih igrača

Neutralnost je temelj politike Srbije koja se suočava s pritiscima u svetu u kojem vlada princip "ako nisi s nama, onda si neprijatelj", rekao je Vladimir Cvetković na tribini "Republika Srbija u savremenom svijetu"

Large cvetkovic

Vladimir Cvetković, Siniša Tatalović i Vladimir Vuletić (foto Nenad Jovanović)

U dvorani Biblioteke Prosvjete u Zagrebu, 13. aprila, organizirana je tribina "Republika Srbija u savremenom svijetu" na kojoj su o političkom položaju Srbije između Europe i Rusije, konačnom rješavanju pitanja Kosova i o aktualnim problemima službenog Beograda govorili profesori Vladimir Vuletić i Vladimir Cvetković iz Beograda, uz moderiranje potpredsjednika "Prosvjete", profesora Siniše Tatalovića.

Na pitanje koji su najbolji, a koji najgori dijelovi aktualne srpske politike, Vuletić je odgovorio da je pozitivno što je Srbija zadnjih desetak godina fokusirana na ekonomski razvoj, ali da je najveći problem rast unutrašnjih tenzija i polarizacija.

Naglasio je da je pitanje Kosova identitetsko i političko pitanje.

- Zapadni saveznici nude oktroirano rešenje, trenutno stvari ne idu dobro zbog verovanja kosovskih vlasti da je moguće izbeći Zajednicu srpskih opština. Teško je reći kako će se stvari dalje odvijati kazao je Vuletić.

Govoreći o situaciju u Crnoj Gori u svjetlu pobjede Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima, podsjetio je da je Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića u početku bila tampon zona između procrnogorskih i prosrpski orijentiranih političara i građana, ali da je u međuvremenu postala najjača politička snaga.

– Retorika između Beograda i Podgorice je na izvestan način ublažena; interes je Beograda da ne padne broj građana koji se u Crnoj Gori izjašnjavaju kao Srbi, ali se pozicija Crne Gore ne dovodi u pitanje – kazao je.

Govoreći o vanjskoj politici Srbije, Cvetković je podsjetio da Srbija već dvjesto godina, koliko vodi svoju politiku, ima isti problem jer se nalazi između nekoliko jakih igrača, a pokušava nezavisno da funkcionira.

- Neutralnost je temelj politike Srbije koja se suočava s pritiscima, naročito u svetu u kojem vlada princip "ako nisi s nama, onda si neprijatelj". Zato je prinuđena da i danas vodi istu politiku kao nekad kad je bila samostalna država – istaknuo je Cvetković.

Naglasio je odnose s Kinom koja je prva velika sila koja je na Balkan došla "bez čizme", odnosno bez vojske, već kao privredni partner. Što se tiče odnosa s EU, oni nas neće primiti, pa ne treba ni da hrlimo, rekao je.

Govoreći o sukobu Rusije i Ukrajine, ukazao je na neke sličnosti s kosovskom krizom, odnosno postojanje kriznog područja i činjenice da SAD diktira igru.

- Rat u Ukrajini će potrajati. Oko njega nema konsenzusa ni dogovora, neko će morati da pobedi. Rasplet i potpisivanje mirovnog sporazuma zavisiće od odnosa snaga. Rusija je uspela jer je preživela sankcije te održala stabilnost i homogenost društva. Amerika je uspela jer je disciplinovala Evropu, a energetske firme ostvaruju profite – zaključio je Cvetković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više