Novosti

Kronika

In memoriam: Uroš Desnica (1944 – 2021)

U utorak je nakon duge i teške bolesti u Zagrebu umro fizičar Uroš Desnica, jedan od članova porodice Desnica 

Large uros desnica 1  1

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u utorak, 16. novembra, umro fizičar Uroš Desnica. Uroš je bio jedan od članova porodice Desnica koja daje veliki doprinos obnovi i oživljavanju Kule Stojana Jankovića i sela Islam Grčki kod Benkovca u kojem se nalazi, a koje se i danas bori s brojnim problemima zaostalim iz rata.

Rođen u Islamu Grčkom 25. jula 1944., diplomirao je 1968. i doktorirao 1978. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od diplomiranja radio je u Institutu "Ruđer Bošković" gdje je od 1990. bio voditelj laboratorija za poluvodiče i od 1993. znanstveni savjetnik. Bavio se fizikom poluvodiča i iskorištavanjem Sunčeve energije, a 1972. dobio je nagradu "Ruđer Bošković". U periodu od 1984. do 1987. bio je gost predavač u naučnim institucijama u New Yorku i Bostonu, što svjedoči o njegovoj "težini" u krugovima fizičara.

Kao predsjednik Upravnog odbora Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi Desnica s tri sestre i ostalim članovima porodice vodio je brigu o obnovi Kule u Islamu Grčkom u kojoj je dobar dio života boravio poznati književnik Vladan Desnica.

Osim obnove, bio je aktivan oko oživljavanja Kule kao žarišta kulturnog i društvenog života tog kraja. Za aktivnosti i manifestacije dobiven je veći broj projekata u kojima je Društvo bilo partner, nerijetko i inicijator. Kroz te i brojne druge projekte organizirani su raznorodno kulturni i naučni događaji i manifestacije, uključujući tu i višednevne Dane Kule Jankovića.

U više navrata i Uroš i njegove sestre naglašavali su važnost suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu, a naročito multidisciplinarnom grupom koju je profesor Drago Roksandić okupio velikim zalaganjem i entuzijazmom, uključujući i "Desničine susrete" u čast Vladana Desnice na kojima su članovi porodice Desnica bili nezaobilazni učesnici, ali i domaćini jer su više puta neki od njihovih sadržaja održavani i u Kuli.

Pun kvaliteta kao fizičar te čuvar i obnovitelj baštine porodice i srpske zajednice, Uroš Desnica bio je takav i kao čovjek.

– Posljednjih godina Uroš se borio za svaki novi dan i uživao u njemu. Preživljavao je krize, ali je svaki put nakon njih bio onaj pravi Uroš. Iako bolestan, živog i bodrog duha ohrabrivao je nas koji smo bili uz njega - kaže njegova sestra Nataša Desnica-Žerjavić.

Uroš Desnica iza sebe je ostavio ženu, sina i kćerku te troje unučadi. Datum ispraćaja bit će saopćen naknadno.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više