Novosti

Kultura

In memoriam: Milutin Knežević (1932. - 2023.)

Karlovačka kultura i likovna scena ostale su bez jednog od svojih najistaknutijih članova. Milutin Mile Knežević je preko 40 godina radio kao likovni pedagog, a za svoj slikarski rad dobio je više različitih priznanja

Large informator memoriam  %c4%87irilica

Milutin Knežević

Karlovačka kultura i likovna scena ostale su 28. juna bez jednog od svojih najistaknutijih članova. U 92. godini preminuo je likovni pedagog Milutin Mile Knežević. Rođen je 6. juna 1932. godine u Laktašima kod Banja Luke. Pedagošku akademiju, smjer likovna umjetnost, završio je 1956. godine.

Preko 40 godina je radio kao likovni pedagog, a posljednje i najdugotrajnije radno mjesto mu je bilo u karlovačkoj Osnovnoj školi Herta Turza u gradskom naselju Banija. Za svoj rad dobio je više različitih priznanja, među njima i Povelju zaslužnog pedagoga Hrvatske.

Na Karlovačkoj likovnoj jeseni 1990. primio je likovno priznanje za akvarel. Knežević je sudjelovao na više od stotinu kolektivnih izložbi i još više raznih likovnih kolonija, a brojne nagrade su ponijeli i njegovi učenici kojima je precizno uočavao i razvijao talent za likovno izražavanje. Njegovi radovi, a najviše je volio slikati ulja na platnu, nalaze se u mnogim galerijama, pojedinačnim i privatnim kolekcijama.

Profesor Juraj Baldani, poznati likovni kritičar, povodom Kneževićeve izložbe u Galeriji Sunce, u časopisu Okruženja 2012. godine, među ostalim je zapisao ove riječi.

- U Karlovcu je gotovo postalo pravilom da slikari koji su živjeli i stvarali u tom gradu, budu istovremeno i vrsni likovni pedagozi. Od onih koji su ostavili vidan trag svoje slikarske kreativnosti ali i kod mladih razvili ljubav prema umjetnosti, a više ih nema – Ljudevit Šestić, Marijan Detoni, Blaž Ćuk, Josip Restek i Alfred Krupa – pa do onih što danas predano prenose svoje poglede i iskustva na nove generacije. Traje i razvija se jedinstvena želja za otkrivanjem novih talenata i uspostavljanje autohtone likovne klime.

Među suvremenim promicateljima tih plemenitih djelatnosti je i vrijedan, skromni i samozatajni slikar i likovni pedagog Mile Knežević. Kao i većina slikara karlovačkog likovnog kruga i on je svoja nadahnuća i impuls tražio i nalazio u neposrednom dodiru s prirodom.

Krajolici karlovačke okolice kao i sama gradska jezgra bili su i ostali izvorištem neiscrpnih motiva panoramskih veduta, preko smirenih prizora iz perivoja bogatim gustim raslinjem, do obale uznemirenih rijeka, gdje splet zemljovoda i bilja pruža neograničene vizualne senzacije. Mile Knežević je pažljiv promatrač koji poštuje posebnost sagledanog ali ipak tom realitetu pridodaje i vlastitu projekciju - napisao je kritičar Baldani.

Knežević je od devedesetih godina sve donedavno bio sudionik brojnih likovnih kolonija i akcija SPD Privrednika i SKD Prosvjete.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više