Novosti

Politika

Identificirani posmrtni ostaci 11 žrtava srpske nacionalnosti

Riječ je o posmrtnim ostatcima koji su ekshumirani u Gornjem Selištu, Petrinji, Glini, Šašu, Šibeniku, Vrbovljanima, Vodoteču, Gračacu i Vukovaru

5ljwfdk3t4f59s27uoi5dz9341r

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identificirani su posmrtni ostatci 11 žrtava srpske nacionalnosti stradalih na području Hrvatske u posljednjim ratnim sukobima. Riječ je o posmrtnim ostatcima koji su ekshumirani u Gornjem Selištu, Petrinji, Glini, Šašu, Šibeniku, Vrbovljanima, Vodoteču, Gračacu i Vukovaru. Identifikacija je izvršena po novom principu koji je Uprava za zatočena i nestala lica Ministarstva branitelja uvela ove godine: Uprava je uputila poziv i Komisiji za nestala lica Vlade Srbije jer obitelji identificiranih lica žive na području Republike Srbije, gdje su izbjegli 1995. godine.

Prije polaska u Zagreb, beogradsko Udruženje nestalih lica iz Hrvatske ‘Suza’ organiziralo je pripremni sastanak za 63. po redu grupu obitelji koje su identificirale svoje najmilije. Iako u svojim saopćenjima ni srpska ni hrvatska komisija nije izašla sa imenima i prezimenima stradalih, Dokumentaciono-informativni centar ‘Veritas’ otkriva da su među identificiranima i dvije žrtve od 88 godina i 84 godine s područja Petrinje i Vrhovina, koje su stradale nakon akcije ‘Oluja’ u svojim kućama i dvorištima. Nekoliko dana ranije Ministarstvo branitelja organiziralo je još jednu grupu od šest identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, ali s obzirom na to da njihove obitelji žive na području Hrvatske, Komisija za nestala lica Republike Srbije nije bila pozvana.

Prema podacima te Komisije, u periodu od 2001. do 2019. godine iz registriranih masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1400 osoba srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, pri čemu je više od 980 identificiranih žrtava predano njihovim obiteljima. Nakon posljednje identifikacije, Hrvatska vodi još 1893 neriješena slučaja iz posljednjeg rata, dok se po srpskim podacima traga za još 1766 osoba srpske nacionalnosti koje su 1990-ih stradale na području Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više