Novosti

Društvo

Humanitarci i sindikalci traže ostavku šefa policije

Povodom presude ESLJP-a koji je utvrdio krivnju Hrvatske za smrt djevojčice Madine Hussiny, Sindikat policijskih službenika zatražio je ostavku ravnatelja policije, a humanitarne udruge i ministra Božinovića te su upozorili na kaznu od 40.000 kuna koju je dobio aktivist zbog pomoći migrantima

Large madina

Strip posvećen stradaloj djevojčici objavljen je prošle godine (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Nakon što je Europski sud za ljudska prava presudio da je Republika Hrvatska u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny prekršila odredbe Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, koje se odnose na pravo na život te zabranu nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, humanitarne udruge zatražile su ostavke čelnih ljudi policije, a njihovom zahtjevu pridružio se i Sindikat policijskih službenika.

O cijelom slučaju oglasio se i Ustavni sud koji uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja, pa će tako biti i u konkretnom slučaju.

U presudi Europskog suda za ljudska prava stoji da je sedmeročlano sudsko vijeće gotovo jednoglasno utvrdilo da je došlo do kršenja prava na život Madine Hussiny, nehumanog i ponižavajućeg tretmana, a povrijeđeno joj je i pravo na sigurnost i slobodu. Kod ostatka obitelji Hussiny prekršeno je i pravo na individualni zahtjev, pošto su njena majka i petero braće i sestara kolektivno izbačeni, što je posebno zabranjeno Međunarodne konvencije o ljudskim pravima. Hrvatska obitelji mora isplatiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

Centar za mirovne studije (CMS) i udruga Are You Syrious u petak su izvijestili kako će zatražiti ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i drugih zbog presude ESLJP-a.

"Ovo nije sramota samo za MUP ili policiju, ovo je sramota za Hrvatsku, sve nas građane, a posebice za Vladu. Od premijera Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt djeteta na našim granicama zbog postupaka institucija koje mi građani financiramo", rekla je Sara Kekuš iz CMS-a na Markovu trgu. "Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, po zapovjednoj odgovornosti tražimo hitnu smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu i pomoćnika glavnog ravnatelja Zorana Ničena", naglasila je Kekuš.

Zbog političke odgovornosti također traže od premijera Andreja Plenkovića smjenu ministra Božinovića i državne tajnice Terezije Gras zbog uključenosti u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje međunarodnih neovisnih istraga.

Dodala je kako su istodobno ministar Božinović i MUP "pokušavali zastrašiti članove CMS-a i Are You Syrious šireći o njima lažne vijesti, tvrdeći da pomažu izbjeglicama u nezakonitom prelasku granice". "Osim nas, MUP je pokušavao vršiti pritisak i onemogućavati u obavljanju odvjetničkog posla i odvjetnicu obitelji Sanju Bezbradica Jelavić, uskraćujući joj pristup njenim strankama i dovodeći u pitanje valjanost punomoći koju je dala Madina obitelj", naglasila je Kekuš.

"Želimo podsjetiti da se na Visokom prekršajnom sudu još uvijek nalazi slučaj našeg volontera Dragana Umičevića koji je lažno optužen da je pomogao obitelji nezakonito priječi granicu iz Hrvatske u Srbiju, a sve sa ciljem da nas se zastraši i ušutka", kazala je Tadić.

Aktivist Umićević prekršajno je kažnjen s 40.000 kuna jer je pomogao obitelji Hussiny da dobije priliku koja joj je zakonom zajamčena, ali ju im je hrvatska policija uskraćivala - zatražiti azili nakon ilegalnog prelaska hrvatske granice. Kaznu je odredio Prekršajni sud u Vukovaru, stalna služba u Županji. Na tu presudu se žalio, ali ni tri godine od njezina donošenja, Visoki prekršajni sud nije riješio taj predmet.

Odavno smo od ministra Božinovića tražili ostavku Nikole Miline na dužnost glavnog ravnatelja zbog cijelog spektra propusta od kada obnaša tu dužnost od slučaja novinarke Klancir i župana Sisačko-moslavačke županije, pada “mjera” u slučaju Rimac u koje je “upao” i načelnik Dubravko Novak (glavni kadrovik MUP-a) kojeg se preko noći umirovilo, slučaja smjene zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića koji ga je očito ugrožavao svojim znanjem i kompetencijama, nedavnog skandala oko premlaćivanja migranata kojeg su snimili strani novinari i ovo je samo jedan u nizu propusta za koji u normalnog državi snosi odgovornost prvi čovjek policije, poručuju pak iz Sindikata policijskih službenika.

“Vjerujemo da ministar Božinović ima dobre namjere jer je cijelim nizom postupaka u cilju podizanja opremljenosti i boljeg materijalnog statusa policajaca to i pokazao, ali očito ne vidi što mu njegov 'prvi policajac' radi, što je zapravo žalosno jer time podržava osobu koja svakodnevno čini štetu sustavu u cjelini i ruši ugled policije ne samo u javnosti već i u europskim institucijama te ugrožava njegovu poziciju ministra. U ovom slučaju ne slažemo se s traženjem ostavke ministra i državne tajnice jer zna se tko je prvi čovjek policije i tko ovdje treba snositi odgovornost“, kažu sindikalci.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više