Novosti

Društvo

Goran Aleksić: Raiffeisen treba kazniti

Pritisak na sudove je modus operandi Hrvatske udruge banaka koja čitavo desetljeće spinovima kroz medije pokušava umanjiti mogućnost obeštećenja oštećenih potrošača, kaže saborski zastupnik Snage i aktivist Udruge Franak

2c82b82is4vcm0ff63vvvh2ea6k

Goran Aleksić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Raiffeisen banka u pozivu za odabir PR agencije, u kojem traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, navela je kao jedan od zadataka ‘vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj’?

Svakako je to pokušaj pritiska na sudove. Taj pritisak ne bi mogao biti drugačiji nego ilegalan i kao takav je nedopušten pa i kažnjiv. To je modus operandi Hrvatske udruge banaka koja čitavo desetljeće spinovima kroz medije pokušava umanjiti mogućnost obeštećenja oštećenih potrošača. Imamo pravomoćnu presudu, banke su dužne vratiti oko 25 milijardi kuna potrošačima, ali one pokušavaju taj iznos umanjiti služeći se nečasnim i nezakonitim radnjama.

Kako bi austrijske institucije reagirale na pokušaj utjecaja na njihov Ustavni sud?

Vjerujem da bi u Austriji banka za takvo postupanje dobila takvu kaznu da joj više nikada ne bi palo na pamet tako nešto, pa se tamo to ne događa. U Austriji banke nisu htjele smanjivati kamatu, mada je bilo ugovoreno da se umanji, i na stotine tisuća potrošača obeštećeno je uz pomoć njihova ministarstva koje ima u nadležnosti zaštitu potrošača.

Na kakve načine su dosad banke vršile medijski pritisak na sudove?

Banke to rade već jako dugo. Hanza media je često bila na sofisticiran način upregnuta u kola bankarskih interesa. Pisali su da ćemo profitirati na presudi, mada profit imaju samo banke, da su euro i kunski dužnici diskriminirani u odnosu na CHF dužnike. Neko vrijeme je trajala i medijska hajka protiv mene. Kada objavljuju pozitivne vijesti u korist potrošača, one su izvađene iz konteksta pa potrošači nikada nisu načisto je li presuda za njih povoljna ili se trebaju bojati sudovanja. Neki profesori otvoreno pišu u korist banaka, tvrde da 55.000 potrošača koji su konvertirali kredite nemaju pravo na obeštećenje jer su konverzijom to pravo izgubili.

Tvrdite da su banke svete krave za HNB i našu vladu?

HNB svojim nečinjenjem zadnjih deset godina drži lojtrice bankama čime je upravo on omogućio pljačku 25 milijardi kuna. Vlada ne želi sa mnom uopće razgovarati o slučaju franak. Jedina linija obrane je sudstvo i zbog toga ne čudi pokušaj pritiska. No vjerujem da pritisak na sudstvo ipak nije moguća varijanta. Zasigurno postoji neki manji dio korupcije u sudstvu, kao što je to i u društvu, ali velik dio sudstva ipak nije korumpiran.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više