Novosti

Kronika

Гeниjaлкa у сeнци

Mилeвa Maрић Ajнштajн билa je jeдинa жeнa кoja je у тo врeмe студирaлa физику и вeћ тaдa сe истицaлa свojим знaњeм и рaдoм, рeчeнo je нa прeдaвaњу у Српскoм културнoм цeнтру у Бeлoм Maнaстиру

Large popovi%c4%86   8 %c4%86irilica

Mileva i Albert Ajnštajn u sretnim danima

U Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, održano je predavanje na temu "U senci supruga genija – Mileva Marić Ajnštajn". Domaćin predavanja bio je Folklorni ansambl Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira. O srpskoj naučnici, matematičarki i fizičarki govorila je profesorica istorije Mirjana Oreščanin.

Mileva Marić Ajnštajn rođena je 1875. godine u Titelu u Srbiji, a umrla 1948. u Cirihu u Švajcarskoj. Iako je živela u vreme kada su vladale brojne predrasude prema ženama, kojima je bilo uskraćeno i pravo na obrazovanje, Mileva Marić je, zahvaljujući svojim roditeljima i svom znanju, uspela da ode na školovanje u Švajcarsku. Tamo je upoznala, a kasnije se udala za Alberta Ajnštajna. Studirala je na najboljoj i najuglednijoj Politehničkoj državnoj školi u Cirihu. Bila je jedina žena koja je u to vreme studirala fiziku i već tada se isticala svojim znanjem i radom. Kako je u to vreme bilo gotovo nemoguće da žene objavljuju radove, onda zajedno sa svojim suprugom objavljivala radove koje su oboje potpisivali. Zbog toga se danas sve više govori o tome da je za Ajnštajnovu Nobelovu nagradu zaslužna upravo njegova Mileva.

- Iako su arhive tek nedavno otvorene, 51 godinu nakon Ajnštajnove smrti, iz Milevinih rukopisa se može iščitati da je ustvari ona napisala, prvi puta još 1916. godine, formulu o teoriji relativnosti, ali za muški svet to je bilo neprihvatljivo pa je lakše bilo verovati da je jednu takvu genijalnu formulu napisao razbarušeni i nekonvencionalni naučnik kakav je bio Albert, rekla je Oreščanin.

Mileva i Albert su imali buran brak koji je završio razvodom zbog Albertove veze sa rođakom Elzom. Nobelovom nagradom za fiziku, Ajnštajn je stekao slavu, a Mileva je dobila novac kojim je izdržavala porodicu i plaćala lečenje jednog od dva sina koji je oboleo. Mileva je nakon svoje smrti jedno vreme bila potpuno zaboravljena, a narod joj se 2005. godine, kada su pronađeni njeni zemni ostaci, odužio spomen pločom postavljenom na groblju u Cirihu. Predavanje je održano u okviru projekta "Žene sa istoka 2" koji provodi Udruženje Negoslavčanke.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više