Novosti

Društvo

Fuchsovo Ministarstvo upozorava da Filozofski nema dekana

S obzirom da Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta prošli tjedan nije prihvatilo godišnji izvještaj o radu i poslovanju Filozofskog fakulteta obnašatelju dužnosti dekana Miljenku Šimpragi dekana prestao je mandat, ističe se u odgovoru Uprave za visoko obrazovanje

Large boras

Miljenko Šimpraga i Damir Boras (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Nakon što na izvanrednoj sjednici, održanoj 29. siječnja 2021., Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta nije potvrdilo financijski izvještaj o.d. dekana Filozofskog fakulteta Miljenka Šimprage, a na tu činjenicu nisu reagirale fakultetska i sveučilišna pravna služba, zabrinuti članovi Fakultetskog vijeća – kako se potpisuju - za tumačenje su se obratili nadležnoj službi Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz Uprave za visoko obrazovanje nedvosmisleno im je odgovoreno da je nepotvrđivanjem izvještaja o.d. dekanu Šimpragi istekao mandat. „Ako Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta nije prihvatilo godišnji izvještaj o radu i poslovanju Filozofskog fakulteta obnašatelju dužnosti dekana prestao je mandat“, stoji u odgovoru.

Iz Uprave kažu da je dekan za svoj rad odgovoran Fakultetskom vijeću i rektoru Sveučilišta, kojima jednom godišnje podnosi izvješće o radu i poslovanju Fakulteta, uključujući izvješće o prijedlogu proračuna Fakulteta i njegovu izvršenju. Ističu da mandat dekanu prestaje: 1. smrću, 2. stavkom 3. ako mu nije prihvaćen godišnji izvještaj o radu i poslovanju Fakulteta u skladu s ovim Statutom.

„Podsjećamo da je odredbama članka 21. stavak 1. Statuta Filozofskog fakulteta, čelnik i voditelj Fakulteta, ima prava i obveza ravnatelja ustanove. Kako obnašatelj dužnosti dekana ima sva prava i obveze izabranog dekana odnosno imenovanog ravnatelja ustanove te se i na obnašatelja dužnosti dekana primjenjuju odredbe članka 26. točka 3. Statuta Filozofskog fakulteta. Prema spomenutim odredbama i obnašatelju dužnosti dekana mandat ako mu nije prihvaćen godišnji izvještaj o radu i poslovanju a koji se podnosi prema odredbama Statuta Filozofskog fakulteta. Slijedom navedenog ako Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta nije prihvatilo godišnji izvještaj o radu i poslovanju Filozofskog fakulteta obnašatelju dužnosti dekana prestao je mandat“, pišu iz Uprave Ministarstva koje vodi Radovan Fuchs.

S obzirom da Filozofski fakultet već tjedan dana nema čelnika ustanove, zabrinuti članovi Fakultetskog vijeća pozivaju Šimpragu da se pomiri s rezultatima prošlotjednog glasanja te zahtijevaju od rektora Damira Borasa da Filozofskom ovaj put omogući izbor obnašatelja dužnosti dekana iz vlastitih redova, kako bi što žurnije proveo potrebne postupke i omogućio da nakon dugotrajne krize napokon izaberu vlastitog dekana.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više