Novosti

Fragmenti grada

Snimci na mreži

Poprilično je izvjesno kako su aktivnosti i uradci u epohi novomedijskih tzv. društvenih mreža prije svega namijenjeni dijeljenju drugima putem mreža. Prvenstvena funkcija im je da preko njih bilježimo koliko drugi percipiraju sadržaje koje smo pustili na mrežu

Large hajrudin

(foto Saša Miljević/PIXSELL)

Nije da toga nije bilo u nekom obliku i u starom, pretpotopnom analognom svijetu, dok je tehnologija interneta još uvijek bila mlada i poprilično tajnovita stvar, skrivena i dobro čuvana u američkim vojno-znanstvenim bazama. Dobro se sjećam tih prizora iz vremena svojih ranih tinejdžerskih dana sredinom 1980-ih, recimo kao onda kada bi nam Momčilo Bajagić Bajaga sa stejdža uputio kodirano pitanje: ima li svetla ovde? Odmah bismo razumjeli poruku, znali smo da slijedi kultna balada "Zažmuri" i kao po komandi uhvatili bismo se džepova, izvukli i pripalili pripremljene plinske upaljače koje smo iz tog razloga i mi nepušači donijeli sa sobom, pa bi cijela dvorana u trenutku bila osvjetljena hiljadama vatrenih plamičaka. Ako dobro pamtim, nitko nije pravio veliku dramu s mjerama protupožarne zaštite, drugi su standardi bili na snazi tada.

Razmišljam sjećajući se tih momenata iz već vrlo daleke prošlosti, dok na jednom koncertu svjedočim digitalno-tehnološkoj verziji istovjetnog performansa. Skoro četiri decenije kasnije, hiljade uključenih svjetlosnih lampica na aparatima mobilnih telefona ritualno slijedi isti tip kolektivne emocije. I to mi je sve super. No malo manje mi je kul – ma uopće mi nije kul, zapravo me iritira – kada mobiteli u rukama svojih vlasnika i vlasnica za cijelog trajanja koncerta neprestano snimaju taj isti koncert ispred mojih očiju. Kadrira se i zumira, ciljaju motivi u kadru, mijenjaju se filteri osvjetljenja, dodaju razni efekti. Svi su odreda kamermani i režiseri. Tako da su neposredni živi prizori s pozornice u mome vidokrugu zasjenjeni isječcima snimaka koji mi trepere ispred očiju. I jako ih je puno, cijeli grozdovi, tako da i nije baš lako pronaći kut pogleda ka bini koji bi bio čist – ovo ako se netko pita zašto naprosto ne promijenim poziciju u publici. Prije sam ovo tumačio zdravorazumski, pokazat će se pojednostavljeno, interpretacijama koje kažu da je amatersko snimanje koncerata mobilnim telefonima u funkciji naknadnih pregledavanja, a ona su potencijalno beskonačna i mogu trajati unedogled. Zato možda i vrijedi žrtvovati neposredno jednokratno iskustvo živog trenutka koji nepovratno umire i posvetiti se kreiranju što boljeg snimka za vječnost kojemu se možemo poslije vraćati koliko god to puta željeli. Danas ne mislim tako. Naivna su to objašnjenja, zapela u logici i argumentaciji iz analognog doba.

Poprilično je izvjesno kako su takve aktivnosti i uradci u epohi novomedijskih tzv. društvenih mreža prije svega namijenjeni dijeljenju drugima putem mreža, a ne toliko osobnoj konzumaciji. Prvenstvena funkcija im je da preko njih bilježimo koliko drugi percipiraju sadržaje koje smo pustili na mrežu, to je ono što nas pokreće i rajca. Ekstenzija narcističke kulture, moje malo ja opterećeno praksama lajkanja i uvijek gladno praćenja od drugih.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više