Novosti

Fragmenti grada

Pas potrošač

Dijapazon usluga i tretmana vezanih uz pse proširio se do neslućenih granica. Nevidljivo oko suvremenog tržišta neprestano vreba, njuši gdje i kako bi se čovjekova fascinacija tim četveronožnim bićem dala adekvatno robno obraditi

Large hajrudin

Vrtić za pse (foto Goran Kovačić/PIXSELL )

Ljudi oduvijek žive sa životinjama. Što je sasvim razumljivo uzevši u obzir da smo i sami tek primati na višem stupnju evolucijskog razvoja. Povijest civilizacije može se, između ostalog, pratiti i kriterijima mijenjanja, transformacija odnosa čovjeka i životinje. Dugo je već otkad su životinje čovjeku postale puno više od čuvara i usputnih pratitelja ili bitnog resursa za crpljenje životno važnih prehrambenih sirovina. A potom bi mnoge od njih završile svoju misiju, ovozemaljsko poslanje kao hrana na čovjekovoj trpezi.

No neke su vrste, među njima ima i krajnje neobičnih, s vremenom dobacile do statusa kućnih ljubimaca. Nekima od njih tepa se da su najbolji čovjekovi prijatelji. Uz kraljicu mačku, pas je životinjski kralj među ljudima. Ne može stoga iznenaditi da se dijapazon usluga i tretmana vezanih uz pse proširio do neslućenih granica. Reklo bi se da nevidljivo oko suvremenog tržišta neprestano vreba, njuši gdje i kako bi se čovjekova fascinacija tim četveronožnim bićem dala adekvatno robno obraditi, pretvoriti u financijski kalkulativnu i isplativu vrijednost. Nisu zato već decenijama nikakva rijetkost na tzv. Zapadu raznorazni saloni za njegu i uljepšavanje pasa, centri za pseći trening, obuku i dresuru, hosteli za smještaj, ako ih već ljudi-gazde ne mogu sa sobom povesti na put. Nemali broj hotela danas nudi besplatan smještaj za djecu i do pet-šest godina starosti, ali isti nerijetko za psa naplaćuju 10 ili 20 eura dnevno. Ponegdje su se debelo pomaknule granice, pa su se recimo otvorili razvikani pseći restorani s "delicijskim menijima". Sve to znamo, odavno takva tržišta figuriraju "vani", a korak po korak dobacila su i do naših krajeva. I uprizorila se silovito.

Tako se najdominantnija tvrtka na domaćem tržištu – riječ je naravno o franšizi inozemnog giganta – koja se bavi distribucijom hrane, opreme, igračaka i čega sve ne za životinjske ljubimce, u osvit ovogodišnje ljetne sezone oglašava i pitanjem: Je li tvoj ljubimac spreman za ljetne avanture? Reklamiraju se navodno čudesne kapi na bazi konoplje kojima se ljubimcu osiguravaju vitalna uzbuđenja. Zatekao me još jedan prizor nedavno, oglas jednog zagrebačkog ne samo hotela već i, pisalo je doslovno tako, vrtića za pse! A što nudi taj "vrtić" našem ljubimcu? Pored očekivanog veterinarskog nadzora i podrazumijevajućeg velikog otvorenog prostora za trčanje i igru nazvanog "zelena oaza", obećava nam se da će pas biti tretiran individualnim pristupom, ali i da će uživati u okruženju obiteljske atmosfere. Uslugama hotela-vrtića tako mogu biti zadovoljni tzv. cuckaroši različitih svjetonazora. Kako liberali koji priželjkuju psa s izgrađenim osobnim individualnim gardom, tako i konzervativci koji snatre o psu privrženom toploj obiteljskoj zajednici. Nitko, tko može i želi platiti, nije isključen iz takve poslovne računice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više