Novosti

Kronika

FOTOGALERIJA: Provaljeno u crkvu Svetog Spasa u Šibeniku

U šibenskom hramu razvaljena su ulazna vrata, razbacan je sav inventar, ukraden milodar i pričinjena znatna materijalna šteta. Potpredsjednik Vlade Milošević nada se pronalasku vandala. Episkop Nikodim je u beogradskoj bolnici zbog koronavirusa

U noći između petka i subote nepoznati počinilac provalio je u Hram Svetog Spasa u Šibeniku smješten u Varoši, u centru grada, uz pravoslavno groblje, objavljeno je na internetskoj stranici Eparhije dalmatinske.

Razvaljena su ulazna vrata i sve ostale brave u crkvi, crkveni inventar je razbacan i pričinjena je veća materijalna šteta. „Po pozivu nadležnog sveštenstva šibenska policija izašla je na uviđaj, a istraga o ovom nemilom događaju trenutno je u toku. Ovaj incident izazvao je tugu i žaljenje Šibenčana, kako pravoslavne, tako i onih katoličke veroispovesti koji neretko posećuju ovaj sveti hram radi razgovora i molitve“, objavila je Eparhija.

Glasnogovornik Policijske uprave šibensko-kninske Šime Pavić kazao je nakon policijskog očevida da su razbacane stvari i ukradeno stotinjak kuna milodara.

Tim povodom danas će u 17 sati oskvrnavljenu crkvu i pripadajuće groblje obići predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac i saborska zastupnica Anja Šimpraga; pritom će dati izjavu novinarkama i novinarima o nemilom incidentu. Ovaj incident izazvao je tugu i žaljenje svih Šibenčana, kako onih pravoslavne, tako i onih katoličke vjeroispovijesti jer svi oni ovaj hram doživljavaju kao mjesto susreta, a pripadajuće mu groblje mjesto koje je posljednje počivalište mnogih poznatih šibenskih obitelji (Dedići, Matavulji...).

Potpredsjednik Vlade i Šibenčanin Boris Milošević na svom Facebooku komentirao je nemili događaj: „Volim ovaj hram, njegovu ulicu i malo groblje koje ga okružuje u centru grada i zato sam tužan zbog provale. U njega sam išao kao dijete i on je dio identiteta Šibenika. Očekujem da će počinitelj biti pronađen.“

Nije ovo jedino zlo koje je snašlo eparhiju dalmatinsku. Na testiranju je episkopu Nikodimu utvrđen pozitivan nalaz na koronavirus. Vladika ima blaže simptome, te je preventivno zadržan u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišević" u Beogradu, radi praćenja zdravstvenog stanja, objavila je Eparhija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više