Novosti

Kultura

Фeстивaл млaдих

Фeстивaл млaдих у Вукoвaру сeдaм гoдинa успeшнo сe рeaлизуje у oргaнизaциjи KУД-a Слoгa и oвe гoдинe je oкупиo млaђe фoлклoрнe сeкциje нeкoликo друштaвa нa зajeдничкoм кoнцeрту

Large festival  %c4%87irilica

Izmenjivale su se različite koreografije

Festival mladih u Vukovaru sedam godina uspešno se realizuje u organizaciji KUD-a Sloga i ove godine je okupio mlađe folklorne sekcije nekoliko društava na zajedničkom koncertu. Deca iz šest kulturno-umetničkih društava pokazala su domaćoj publici igre iz različitih krajeva.

- Cilj nam je okupiti decu iz regiona i pružiti im priliku da pokažu ono najbolje što rade u svojim folklornim ansamblima - rekao je u ime organizatora, predsednik KUD-a Sloga Branislav Bijelić. Naglasio je značaj procesa da se kod najmlađih stvori osećaj negovanja kulture, tradicije i običaja kroz ovakav vid kulturnog amaterizma. Učesnici ovogodišnjeg Festivala bili su najmlađi članovi Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Brčkog, KUD-a Kolovit iz Gradiške, Centra za tradicionalnu kulturu i umetnost Kosta Abrašević iz Bačke Palanke, KUD-a Mladost iz Bača, te kako nam je rekao Bijelić, po prvi put i deca iz folklorne sekcije SKD Prosvjeta iz Vojnića.

- Na tom području nema puno dece. Ovaj mali broj njih trudi se da neguje tradiciju svojih predaka i zato nam je posebno zadovoljstvo što smo ih ugostili - rekao je predsednik Sloge. Akcenat na festivalima uglavnom je stavljen na tzv. Prve ansamble, dok deca nemaju toliko mogućnosti da nastupaju i pokažu umeće, pa se iz upravo iz tog razloga rodila ideja o Festivalu mladih.

- Deca vole da plešu, treba ih na neki način nagraditi da nastupaju, druže se i putuju - rekao je Bijelić. Tokom sat i po vremena, izmenjivale su se različite koreografije pa je tako publika imala priliku da vidi igre iz Šumadije, okoline Beograda, Pirota, Brusnika, Semberije, Vlašića, do igara s Korduna i zapadne Slavonije. Manifestacija je realizovana podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više