Novosti

Kronika

Etno-kuća u Borovu naselju

SNV je obezbedio 253.000 kuna za kupovinu kuće koja će postati okupljalište srpske zajednice

Qyd3jzc476tkfbh13b6q556p8gu

Potpisivanje ugovora o dodeli sredstava

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara uskoro će kupiti kuću u Borovu naselju koja će biti mesto okupljanja građana i odvijanja aktivnosti srpskih organizacija i udruženja. Sredstva za kupovinu tog objekta osigurana su u okviru programa kapitalnih investicija Srpskog narodnog veća. Ugovor vredan 253.500 kuna u Vukovaru je potpisao predsednik VSNM-a grada Vukovara Dejan Drakulić.

- Zahvalan sam SNV-u što je prepoznao značaj ovog projekta. Za desetak dana planiramo kupiti nekretninu, a nakon toga sledi uređenje samog prostora u kojem ćemo imati jednu veliku dvoranu za održavanje proba naših društava i udruženja. Imaćemo takođe prostor za održavanje sastanaka i raznih programa te kancelarije. Uredićemo i etno-sobu jer smo ovaj projekat nazvali ‘Etno-kuća’ koju ćemo opremiti u skladu sa tradicijom našeg naroda. Biće to jedan multifunkcionalan objekat, a imaće i igralište za decu - rekao je Drakulić nakon potpisivanja ugovora u prostoru Zajedničkog veća opština. Jedna od ideja je da se u okviru Etno-kuće otvori trgovina u kojoj bi se mogli kupiti etno i umetnički predmeti, proizvodi domaće radinosti ili lokalnih OPG-ova. Na taj način bi, kaže Drakulić, ovaj projekat bio samoodrživ jer bi se prikupljenim sredstvima mogli podmirivati režijski troškovi.

- Biće nam potrebno još sredstava za uređenje tog prostora, a nešto ćemo napraviti vlastitim radom, trudom i druženjem. Stvaranjem zajedništva u zajednici u Borovu naselju želimo da svi naši građani dožive tu kuću kao svoju i da je sačuvaju za buduće generacije - poručio je Drakulić i dodao da bi najnužniji deo prostora, mogao biti u funkciji za godinu, a čitav objekat najkasnije za dve godine. Ugovor koji je u ime SNV-a potpisao predsednik Boris Milošević, Drakuliću je uručila potpredsednica SNV-a Dragana Jeckov.

- Smatram da je kupovina nekretnine za Srbe u Vukovaru, a posebno za one u Borovu naselju gde Srbi čine značajan deo stanovništva grada, veoma važna. Biće to mesto gde će se srpska zajednica osećati kao svoja na svome - kazala je Jeckov i dodala da je SNV ove godine izdvojio značajna sredstva za projekte srpskih institucija, lokalnih zajednica i organizacija na istoku Hrvatske - milion kuna za one koje deluju na području Vukovarsko-sremske i 560.000 kuna u Osječko-baranjskoj županiji.

- To su sve potrebe sa terena, koje je Srpsko narodno veće prepoznalo. Sredstva za kapitalne investicije osigurala je Vlada Republike Hrvatske preko Ureda za ljudska prava koji sredstva prosleđuje manjinskim organizacijama pa tako i SNV-u - pojasnila je Jeckov.

Ideja da se u Borovu naselju kupi nekretnina koja bi bila u vlasništvu srpske zajednice postoji unazad tri godine. Nakon što je, iz nepoznatih razloga, srušena zgrada u kojoj je delovalo bivše Kulturno-umetničko društvo ‘Maksim Gorki’, nema adekvatnog prostora u kojem bi se pripadnici zajednice u tom delu Vukovara mogli okupljati.

- Konkurs SNV-a je jedini koji omogućava kupovinu nekretnine i u tom smislu je veoma značajan. Na nekim drugim konkursima pokušaćemo da dobijemo sredstva za uređenje objekta, ali onaj prvi preduslov, da imamo vlastitu nekretninu, ispunićemo zahvaljujući SNV-u - zaključuje Dejan Drakulić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više