Novosti

Kronika

Rusija spasila spomenike

Zahvaljujući Ambasadi Ruske federacije u Hrvatskoj, u parku kod Radničkog doma u Borovu naselju i na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru obnovljeni su antifašistički spomenici koji su često bili na meti vandala

Zkg39hmzmntsu66g91e1hn55ce4

Spomenik u Borovu naselju

Zahvaljujući Ambasadi Ruske federacije u Hrvatskoj, u parku kod Radničkog doma u Borovu naselju i na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru obnovljeni su antifašistički spomenici koji su često bili na meti vandala. Prvi je Spomenik herojima oslobodiocima borcima Crvene i Jugoslovenske armije palim od 8. do 12. decembra 1944. za oslobođenje Borova koji je podignut 1946. godine. Drugi je Spomen-kosturnica s ostacima 388 žrtava pobijenih na Dudiku, 155 poginulih boraca Pete vojvođanske udarne brigade i 62 borca Crvene armije.

Obnova je rezultat dugogodišnje saradnje Udruženja antifašističkog udruženja grada Vukovara i Ruske federacije čiji predstavnici redovno prisustvuju komemoracijama žrtvama fašizma iz Drugog svetskog rata i manifestacijama povodom obeležavanja pobede nad fašizmom.

- 1944. i 1945. godine u oslobađanju ovog prostora delovale su i jedinice Crvene armije. Jedna od većih bitaka bila je Desant Dunava koji se dogodio između 7. i 9. decembra 1944. godine, kao prvi pokušaj oslobođenja Vukovara i proboja Sremskog fronta koji nažalost nije uspeo, a bilo je i velikih ljudskih gubitaka. Tim povodom je u Borovu naselju, podignut prvi spomenik vojnicima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije na prostoru tadašnje Jugoslavije. On je nekoliko puta saniran, a na manifestaciji kojom smo prošle godine u decembru obeležili 75. godišnjicu Desanta Dunava, ambasador Anvar Azimov je prihvatio našu inicijativu da Ruska federacija finansira obnovu spomenika. Budući da je spomen-kosturnica šezdesetih godina prošlog veka izmeštena u spomen-kosturnicu u Vukovaru, oni su prihvatili da obnove i taj spomenik, a mi smo od Grada Vukovara i Konzervatorskog zavoda obezbedili potrebne dozvole - priča Lazo Đokić, predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara te Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije.

Đokić podseća da je Ruska federacija učestvovala i u obnovi spomen-kompleksa u Iloku gde je sahranjeno oko 1.100 boraca Crvene armije te spomenika u Markušici koji je posvećen ruskim avijatičarima. Na području Osječko-baranjske županije su pored monumentalnog spomenika na Batini obnovili i onaj u Belom Manastiru. Prioritet vukovarskih antifašističkih udruženja je Spomen-park Dudik u Vukovaru čija je obnova započela pre nekoliko godina, ali je trenutno u zastoju.

- Naša je obaveza da ustrajemo u obnovi tog spomenika žrtvama fašističkog terora koje su stradale na prostoru tadašnje Nezavisne države Hrvatske. U Dudiku je ubijeno oko tri hiljade ljudi iz 61-og naselja, najviše iz Srema i Slavonije - podseća Đokić. Dodaje da je Spomen-park Dudik zaštićeno kulturno dobro te da su sredstva za dosadašnju obnovu osigurana u Ministarstvu kulture Hrvatske u čemu je veliku ulogu imao Klub zastupnika SDSS-a u saboru. U Vukovaru je bilo još nekoliko antifašističkih spomenika koji su oštećeni ili uklonjeni poput spomenika palim borcima i žrtavama fašizma koji se nalazio na glavnom trgu u centru Vukovara, a koji je završio na deponiji gradskog Komunalca.

- Planiramo napraviti sveobuhvatan popis spomeničke baštine na prostoru bivše opštine Vukovar kako bi imali uvid u kompletno stanje. Borićemo se da ih otrgnemo od zaborava - zaključuje Lazo Đokić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više