Novosti

Društvo

Dubravko Lepušić: Liječnike moramo zadržati

Našim liječnicima treba omogućiti vrhunske uvjete jer imamo odlično educirane liječnike, u koje je društvo kroz studij uložilo velike pare, da bi nakon toga badava otišli u zemlje koje im daju bolje uvjete, kaže dr. spec. ginekolog

5zh86yum6aq8skgr8qymlo7x57f

Dubravko Lepušić (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Kako komentirate prve korake novog ministra zdravstva Vilija Beroša?

Kolegu Beroša poznajem iz KBC-a Sestre milosrdnice kao vrhunskog stručnjaka, neurokirurga. Ne znam kakav će biti kao ministar jer je tek došao na vrlo zahtjevno mjesto, na kojem se nitko nije proslavio. Iz prvih istupa vidim da je krenuo pun energije i optimizma pa se nadam će biti jedan od rijetkih koji bi zdravstvo mogao dovesti u red. Čudnovato je da za mjesto ministra zdravlja biraju vrhunske liječnike, a još je interesantnije da kolege prihvaćaju to mjesto jer ipak su educirani za nešto sasvim drugo. Zdravstvo tako s jedne strane gubi vrhunske stručnjake, a s druge ministarstvo ne dobiva puno.

Hoće li se išta promijeniti u resoru zdravstva?

S obzirom na ograničeno vrijeme do idućih parlamentarnih izbora i mnoštvo problema, nisam baš siguran. No ako već započne procese u pravom smjeru kao zalog za daljnje promjene, tada je već puno učinio.

Beroš najavljuje uštede jer su dugovi bolničkog sustava dosegnuli 9,4 milijarde kuna.

Pitanje štednje i racionalizacije je vječno. Često se tako nešto pokušavalo pa se uglavnom nije uspjelo. Problem je što je zdravstvo skupo i što s novim dijagnostičkim postupcima i liječenjima postaje svakim danom sve skuplje, a to je teško financijski pratiti.

Smatra da je postojeći sustav s 63 organizirane bolnice prevelik, a najavio je i opciju traženja liječnika u regiji?

Smatram da imamo previše bolnica i da su neracionalno raspoređene pa će trebati višegodišnji zahvat sređivanja stanja. No dolaskom svake nove vlade nastaje priča da sve prije toga nije bilo dobro i da povijest počinje od njih, tako da stalno imamo početak početaka neke reforme. A sve to je užasno skupo. Našim liječnicima treba omogućiti vrhunske financijske i radne uvjete jer imamo odlično educirane liječnike, u koje je društvo kroz studij uložilo velike pare, da bi nakon toga praktički badava otišli u zemlje koje im daju bolje uvjete. Dakle, te zemlje nisu u njih uložile ni kune, a sada rade u njihovom sistemu zdravstva. Najprije bismo morali upotrijebiti sva sredstva da ih zadržimo. Traženje kolega u regiji trebalo bi biti korišteno tek iz čiste nužde i u slučaju da nitko od naših nije prihvatio posao. No ponuda mora biti na razini onoga što naši dobivaju u svijetu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više