Novosti

Kronika

Do 50.000 eura potpore ruralnim poduzetnicima

Konačno je startala ‘Potpora ulaganju u pokretanju nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima’ za poljoprivredna gospodarstva minimalne ekonomske veličine od 1.000 eura u ruralnim područjima i naseljima manjim od 5.000 stanovnika

2h9czdirq54n1wuv9gb0600qdhg

Novac za poljoprivredu i seoski turizam – Lika (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Nakon nekoliko najava i višemjesečnog iščekivanja, te nakon čak triju izmjena Pravilnika, konačno je počela provedba Podmjere 6.2 – Programa ruralnog razvoja ‘Potpora ulaganju u pokretanju nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima’.

Kroz ovu podmjeru korisnici mogu dobiti 50.000 eura, a isplaćuju se vrijednosti od 100 posto ulaganja. Prema najnovijem pravilniku, korisnici ove mjere su poljoprivredna gospodarstva minimalne ekonomske veličine od 1.000 eura u ruralnim područjima i naseljima manjim od 5.000 stanovnika. U sektoru turizma, financirane aktivnosti odnose se na građenje ili opremanje građevina za turističke i ugostiteljske djelatnosti, kupnju domaćih životinja za jahanje, rehabilitacijske i terapijske svrhe, ali i pripadajuće opreme.

Pored toga moguća su ulaganja u sektor tradicijskih i umjetničkih obrta, a moguće je kupiti poljoprivrednu mehanizaciju koja nema vlastiti pogon u poljoprivrednim, komunalnim i građevinskim poslovima. Značajan dio ove podmjere se odnosi na sektor građenja i opremanja dječjih vrtića, igraonica za djecu, objekata za smještaj starijih i nemoćnih osoba, građevina za popravak poljoprivredne mehanizacije i strojeva, sportsko rekreativnih građevina, veterinarskih stanica. Kroz ovaj sektor moguće je ići i u kupnju vozila za pokretnu prodaju proizvoda što je posebno potrebno u zabačenim selima na povratničkim područjima.

Najnovije izmjene u Pravilniku predviđaju i uvjete oko zaposlenja odgovorne osobe na OPG-u, te prema obaveznicima poreza na dohodak, pa se zbog svega navedenoga, ali i kompleksnosti prijave na natječaj, preporučuje uzimanje stručne pomoći osoba sa iskustvom, za što su također predviđena sredstva kroz ovu mjeru. Sredstva za ovu podmjeru isplaćuju se u dvije rate, a ukoliko je projekt veći od 50.000 eura korisnik je dužan tu razliku sam osigurati. Važno je da korisnik do sada nije bio registriran za navedenu djelatnost, odnosno da je početnik u poslu kada je turistička djelatnost u pitanju.

Kod svih podmjera Ruralnog razvoja kod mnogih korisnika se javlja nepoznanica što njihovo provođenje znači u poreznom aspektu. Bitno je navesti da OPG koji je u prethodnoj godini ostvario primitke manje od 80.500 kuna ne mora plaćati nikakav dodatni porez, OPG koji je ostvario primitke u rasponu od 80.500 do 300.000 kuna mora plaćati paušalni porez na dohodak koji se kreće između 1.530 i 5.400 kuna ovisno o primicima, dok OPG koji je ostvario primitke iznad 300.000 kuna mora ući u sustav PDV-a.

Ovo je prvi put da se raspisuje Podmjera 6.2 Programa ruralnog razvoja sa značajnim sredstvima koja su osigurana za implementaciju. Izmjenom pravilnika predviđeno je da se tehnička dokumentacija te poslovi projektiranja, mogu financirati također iz ove mjere što uvelike olakšava put do toliko željenih i potrebnih sredstava. Koliko će taj put na povratničkim područjima biti i uspješan zavisi od kvalitetne i brze pripreme projekata, te o blagovremenoj dostupnosti informacija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više