Novosti

Kultura

Daniel Šuljić: Sve je više vrhunskih autorica u natjecateljskim programima

Mi filmove biramo po kvaliteti, ne gledamo spol niti tražimo "žensko pismo", ali na Akademiji ima 80 posto studentica i to se polako prelijeva na profesionalnu scenu, tako da je broj autorica koje rade vrhunske filmove sve veći, kaže umjetnički ravnatelj Animafesta Zagreb

Large suljic luka stanzl

(foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Od 7. do 12. lipnja održat će se 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb. Kakva su vaša očekivanja od ovogodišnjeg izdanja?

Očekujem da održimo uzbudljiv i zanimljiv festival kao i uvijek do sada. Ljestvicu smo digli visoko i tu nema puno kompromisa niti želje nešto mijenjati. Iako još uvijek vlada pandemija uz sve restrikcije, najavio se velik broj gostiju, oko 150. To mi je pokazatelj da svjetska scena želi festival uživo i da se ljudi žele naći nakon godinu-dvije pauze.

Što biste izdvojili iz festivalskog programa?

Svakako međunarodni natjecateljski program kratkometražnih filmova, uključujući tu i studentske, kao i natjecanje hrvatskih filmova. Tu će biti najnovije produkcije mladih talenata i starih majstora, odnosno sve što su selekcije našle potrebnim prezentirati javnosti. Za natjecanja je stiglo 1.800 prijava, a mi smo za sva tri natjecanja odabrali 140 filmova. To pokazuje velik interes i koliko je teško ući u natjecanje, odnosno da je to vrlo prestižno. Svi se vesele kad ih primimo, a tužni su kad im filmovi ne prođu. Izdvojio bih i dobitnika nagrade za životno djelo Ralpha Bakshija i njegove filmove "Gospodar prstenova", "Mačak Fritz" i "Gužva" koje ćemo prikazati, a održat će i masterclass online jer zbog godina i situacije s koronom neće moći doći. Treći program koji bih izdvojio je tematski program o ljubavi koji se sastoji od osam filmskih slotova. Puno se umjetnika bavilo tom temom, pa tako i animatori. To će biti presjek kroz povijest brojnih i raznih filmova na tu temu.

Ni ove godine festival neće biti ograničen na krug Studentskog centra i Tuškanac...

Naravno, dio festivalskih filmova bit će prikazan u Splitu i Rijeci, što je već tradicija. Prikazujući predivne filmove želimo približiti festival ljudima koji ne mogu biti u Zagrebu za vrijeme održavanja. No ako itko može, trebao bi doći u Zagreb upoznati se i razgovarati s velikim brojem autora o njihovim filmovima i planovima. Naravno, tu su događanja u javnim prostorima, prije svega dva ciklusa open air projekcija, prvi u vikendu uoči festivala u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti (ALU), a drugi tokom vikenda kad festival završava i to na Ljetnoj pozornici Tuškanac. U ALU će biti prikazani studentski filmovi, najbolji filmovi s prošlog Animafesta i "Mačak Fritz" uz slobodan ulaz, dok će na Ljetnoj pozornici Tuškanac biti prikazani filmovi primjereni djeci i najbolji filmovi s ovogodišnjeg izdanja. Osim toga, Animafest će brojnim besplatnim projekcijama "Obiteljskog programa" biti prisutan i po gradskim centrima za kulturu, kao i u kinu Tuškanac.

Kako kao selektor vidite poziciju animatorica danas?

Primjetan je brojčani skok autorica, pogotovo u studentskoj konkurenciji – na Akademiji ima 80 posto studentica i to se polako prelijeva na profesionalnu scenu, tako da je broj autorica koje rade vrhunske filmove sve veći. Mi filmove biramo po kvaliteti, ne gledamo spol niti tražimo "žensko pismo", ali žena kao vrhunskih autorica ima sve više u natjecateljskim programima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više