Novosti

Politika

Da nam živi AFŽ!

Drugaricama koje su 1942. godine osnovale i organizirale najmasovniji pokret žena na ovim prostorima dugujemo prava te izborene ustavne i zakonske preduvjete za ravnopravnost, poručuju iz Faktiva

Large afeze

AFŽ je formiran 6. prosinca 1942. godine u Bosanskom Petrovcu

U Hrvatskoj i drugim balkanskim državama obilježava se 80. godina osnutka Antifašističkog fronta žena (AFŽ) Jugoslavije, koji je formiran 6. prosinca 1942. godine u Bosanskom Petrovcu. Feministički kolektiv Faktiv podsjetio je da su pred AFŽ bile stavljene brojne zadaće, među kojima je ključna intenzivan politički rad sa ženama.

"Prethodile su mu godine organiziranja u sklopu radničkog pokreta, a masovno uključivanje žena u borbu protiv fašizma, praćeno revolucionarnom težnjom za preobražajem društva, predstavlja najvažniji moment u procesu emancipacije žena na jugoslavenskom prostoru", navode iz Faktiva. Dodaju da drugaricama koje su organizirale najmasovniji pokret žena na ovim prostorima dugujemo prava, te izborene ustavne i zakonske preduvjete za ravnopravnost.

"Ustav iz 1946. godine propisivao je ravnopravnost žena i muškaraca u svim pogledima državnog, privrednog i društveno-političkog života, jednaku plaću za jednak rad, posebnu zaštitu u radnim odnosima te zaštitu interesa majke i djece osnivanjem rodilišta, dječjih domova i jaslica i pravom na plaćeni dopust prije i nakon poroda. Sto tisuća AFŽ-ovki uvijek su bile i ostat će vječna inspiracija kako graditi pokret, kako ne odustati, ali i podsjetnik da bez jasnih političkih pozicija feministički pokret ne može biti masovan i artikuliran. Drugarice, hvala vam što ste nam omogućile da nastavimo s borbom i radom!", poručile su iz Faktiva.

Istim je povodom jučer počelo obilježavanje u Bosanskom Petrovcu. Iz svih republika i pokrajina bivše Jugoslavije pristigle su tamo aktivistkinje, potomkinje AFŽ-ovki i partizanki, znanstvenice, političarke socijaldemokratskih partija i lijevih pokreta, umjetnice, novinarke i druge angažirane žene. Kroz dva događaja, Svečanu akademiju u Bosanskom Petrovcu i konferenciju u Bihaću oživljeno je sjećanje na borbu žena Jugoslavije protiv fašizma i na jedinstvenu emancipatorsku i najmasovniju organizaciju od Drugog svjetskog rata do danas.

"Sakupile smo se, jer vjerujemo da su učesnice prve konferencije AFŽ Jugoslavije sanjale, borile se i ginule za društvo kakvo je moguće sanjati i za kakvo se vrijedi boriti i danas, na početku 21. vijeka: za svijet mira, jednakosti, slobode, solidarnosti, osnovnog blagostanja za sve, za društvo u kome će se čuti i jednako uvažavati i naši, ženski glasovi", poručila je Sonja Lokar, aktivistkinja iz Slovenije. Naglasila je da "stečena prava možemo odbraniti i nagrađivati samo zajedničkim platformama i radom koji će prevazići sve državne granice i sve podjele." "Samo tako možemo spriječiti da nam se ne desi nešto što se brzo i strašno desilo ženama, i ne samo njima, u Iranu, Iraku, Afganistanu. Opasnost postaje utoliko veća jer ovoga puta prijeti i klimatska kataklizma. Fašizam dlaku mijenja, ali ćud nikad", naglasila je.

Nađa Bobičić, delegatkinja iz Srbije, izjavila je da su u posljednjim decenijama mnoga prava žena ugrožena. "Radna, rodna i politička prava te antifašističke vrijednosti se relativiziraju, izgubljeni su kvaliteta i dostojanstvo života. Ako u ovakvim uslovima dočekujemo osamdeset godina od osnivanja AFŽ-a, pitanje koje nam se neminovno postavlja jeste – šta ćemo u narednih dvadeset godina učiniti da stogodišnji jubilej obilježavamo u društvu dostojnom naslijeđa organizacije kakva je bila Antifašistički front žena Jugoslavije? Ako su mogle one, možemo li i mi, moramo li i mi?", rekla je.

Događaj su organizirale i podržale Ženske platforme za razvoj Srbije, te njemačka politička Fondacija Friedrich Ebert sa svojim uredima u Beogradu i regionalnim uredom u Sarajevu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više