Novosti

Kronika

Чувeни Срби Вaрaждинa

Циљ je упoзнaти ширу jaвнoст сa знaчajним Србимa, a oвe гoдинe тo je Илирaц Oстрoжински, кaжe Oливeрa Пeтрoвић, члaницa ВСНM-a Вaрaждинa и Вaрaждинскe жупaниje тe прeдсjeдницa удругe Урaнaк

Large olivera petrovi%c4%87

Članica ste i tajnica vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina i Varaždinske županije, ali i predsjednica Uranka: kada je i s kojim ciljem osnovana ta udruga?

Kao udruženje srpske zajednice varaždinskoga kraja, Uranak je osnovan u početku novembra 2016. godine, s ciljem promocije i unapređenja ljudskih prava te zaštite ranjivih skupina, među kojima su i pripadnici naše nacionalne manjine. Kako je ovo sredina u kojoj nema snažnije nacionalne netrpeljivosti i većih problema s tim u vezi, naglasak je stavljen na očuvanje i razvoj našega nacionalnog identiteta te na povezivanje i suradnju s većinskom zajednicom, ali i na osnaživanje dvaju naroda u izgradnji bolje, zajedničke budućnosti unutar Varaždinske županije.

Što ste dosad uspjeli napraviti na kulturnom planu, odnosno na koje ste načine prezentirali našu kulturu i tradicije?

Kulturna baština Varaždinske županije je bogata, a veliki doprinos tom bogatstvu dali su i pripadnici srpske zajednice kroz svoju vjekovnu povijest na tim prostorima, što je široj javnosti uglavnom nepoznato. Iz tog je razloga afirmacija srpske kulturne baštine u Varaždinskoj županiji nužnost, pogotovu želimo li očuvati naš identitet ovdje. Zbog specifičnosti ciljeva i velikog broja članova udruge starije životne dobi, Uranak je svoje djelovanje započeo dosta skromno, ali je aktivnost povećavana s godinama, pa se između ostalog možemo pohvaliti promocijom knjige beogradske književnice Maje Rogan, nekim likovnim radionicama, skraćenom predstavom "Pokondirene tikve" Jovana Sterije Popovića i sportskim igrama vijeća srpske nacionalne manjine sjeverozapadne Hrvatske. Posebno bih izdvojila dva projekta - obilježavanje 170. godišnjice Ilirskog pokreta te onaj nazvan "Razum(ij)emo se – jezik i tradicija kao simboli čuvanja identiteta".

Kako je s planovima u ovoj drugoj pandemijskoj godini?

Ove smo godine na natječaje prijavili tri projekta i s radošću ističem da su svi prepoznati i financirani od Grada i Županije. Pokrenut je i program nazvan Multikulturalni Varaždin, koji će se protegnuti kroz više godina, a cilj mu je širu zajednicu upoznati sa značajnim Srbima koji su u velikoj mjeri pridonijeli razvoju i napretku ove sredine: ove je godine posvećen Ognjeslavu Utješinoviću Ostrožinskom, velikom varaždinskom županu i strastvenom Ilircu, bliskom prijatelju bana Josipa Jelačića. Sljedeći projekt namjeravamo posvetiti Katarini Kantakuzini Branković, a u povodu 530. godišnjice njezine smrti. Uz kulturni aspekt, svoju smo djelatnost proširili na socijalno djelovanje, pa se kroz projekt "Za sretniju i aktivniju zajednicu" usmjerili prema starijoj populaciji, za koju pripremamo brošuru s informacijama kome se i kako treba obratiti u slučaju neke potrebe. Važan nam je i projekt "Recikliraj i uživaj", jer mu je cilj kroz zabavna druženja stjecati i usvajati nova praktična znanja. Nadalje, dopuste li nam to epidemiološke mjere, ove bismo godine u septembru uz Dan nacionalnih manjina organizirali i dan otvorenih vrata pravoslavne crkve Svetog Georgija, kako bismo svim našim sugrađanima omogućili da vide unutrašnjost našeg hrama te da se bolje upoznaju s našim vjerskim tradicijama i običajima. Javnost je prepoznala aktivnosti Uranka, pa sam kao predsjednica udruge imala jednosatno gostovanje u programu lokalne radio-stanice Sjeverozapad. Pored svega nabrojanog, uključit ću se u radne grupe koje rade na problematici nacionalnih manjina u Varaždinu i Županiji. Na kraju, za tri ćemo mjeseca obilježiti pet godina postojanja Uranka: iako će proslava u novembru biti skromna, mislim da smo dosadašnjim radom i provedenim aktivnostima u potpunosti opravdali osnivanje ovakve udruge te postali prepoznatljivi unutar uže i šire zajednice kojoj se obraćamo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više