Novosti

Kultura

Čovjek koji je donio svjetlost

Teslu smatram posebnim čovjekom ispred svog vremena, vezanim za svemir i sile koje se ne vide, rečeno je na postavljanju skulpture kipara Pere Jelisića povodom 165. godišnjice rođenja Nikole Tesle

Large vlaska 5  2

U večernjim satima 10. jula, na dan kad je prije 165 godina rođen poznati svjetski naučnik i izumitelj Nikola Tesla, u Vlaškoj ulici u Zagrebu upriličen je skup na kojem su postavljenjem jedne od brojnih Teslinih skulptura antikvarijat Crveni Peristil i akademski kipar Pero Jelisić zajedničkom akcijom simbolički obilježili njegov rođendan.

Brojnim prisutnim poštovaocima Tesle i umjetnosti, kao i Jelisićevim prijateljima, ispred spomenika su se, dok su u pozadini prolazili tramvaji, a putnici radoznalo gledali, obratili historičar umjetnosti Feđa Gavrilović i sam autor.

- Tesla je praotac bežičnih komunikacija i današnjeg vremena u kojem se sve temelji ne komunikaciji kao nečem što čini cjelinu današnjeg svijeta. Kao takav bio je vrlo inspirativan za Jelisića koji je cijeli svoj život radio kako bi promicao i interpretirao njegov lik. Ovdje na ulici izložena je jedna skulptura, dok su brojni drugi Jelisićevi radovi posvećeni Tesli izloženi u njegovom ateljeu u krugu nekadašnje vojne bolnice - rekao je Gavrilović.

- Svi Teslini prijatelji su i moji prijatelji. Kao veliki ljubitelj Tesle, svake godine s prijateljima proslavljamo njegov rođendan na različite načine - govorio je Jelisić.

- Mogao bih vam reći da se Teslom bavim jako dugo zbog jedne rečenice koju sam čuo kao dječak, a koju je izrekao moj striko lijepog ljetnog dana u razgovoru s prijateljem: "Tesla je rekao: Da mi je uhvatiti snagu groma, obasjao bih čitavu zemaljsku kuglu". Prekinuo sam igru i zamislio se tko je taj Tesla, a s godinama sam ga sve više upoznavao. Tu rečenicu nikad nisam pročitao, ali ona se sve vrijeme provlači i kroz njegovo i kroz moje djelo, tako da Teslu smatram posebnim čovjekom ispred svog vremena, vezanim za svemir i sile koje se ne vide. Ili kako je rekao "svi su ljudi međusobno povezani nevidljivim silama". Kao da se spustio iz svemira i uz grmljavinu 1865. probudio u Smiljanu na sreću čitave planete. Njegova majka je, iako nepismena, bila proročica, rekavši da će Tesla donijeti svjetlost čitavom svijetu, što se obistinilo. Zato su moje skuplture vezane uz Teslu za kojeg smatram da je povezan sa svemirom, a ta se veza osjeti i u svim mojim brojnim skicama i skulpturama - naglasio je Jelisić.

U izjavi za Novosti Branko Spajić iz Crvenog Peristila objasnio je zašto se uključio u akciju. – Kako se što zbog korone, što zbog potresa, ne može ući u neke galerije pokrenuli smo ciklus Divlje skulpture u kojem svakog mjeseca ispred antikvarijata izložimo rad nekog kipara. Krenuli smo s figurom Venere Ivana Fijolića, nastavljamo s Perom Jelisićem i njegovom skulpturom Tesle i idemo dalje do novih autora. Pero je moj susjed i znam ga dugi niz godina, a znam i kakve je probleme imao sa svojim ateljeom iz kojeg su ga htjeli iseliti, ali se izborio za prostor koji je morao temeljito očistiti i urediti. Najava je izazvala reakcije na Facebooku, a svaki čas prolaze tramvaji, tako da mislim da će ta skulptura polučiti interes i poslužiti kao poziv za obilazak njegovih drugih skulptura, pogotovo jer je Pero odličan kipar i ljubitelj Nikole Tesle - rekao je Spajić, koji je zadovoljan interesom za Fijolićevu skulpturu.

- Interes za Fijolićevu skulpturu bio je velik; klinci su prvi put gledali neskrivene grudi skulpture, a časnim sestrama iz obližnje crkve objašnjavao sam da to nije erotika već umjetnost te da se radi o Veneri. Vjerujem da će reakcije izazvati i Jelisićeva skulptura - kazao je Spajić ističući da Zagreb ponovo, iako zakašnjelo, odaje počast slavnom naučniku. Nakon 30 godina Tehnički muzej je dobio ime po Tesli, postavljen je kip s njegovim likom u centru grada. Zbog toga smo se kao skromni antikvarijat priključili akciji obilježavanja Tesline godišnjice - naglasio je Spajić.

Galerija "Nikola Tesla - astralni geniji" nalazi se u Vlaškoj 87 u krugu sadašnje Muzičke škole, odnosno nekadašnje Vojne bolnice, gdje se mogu vidjeti sve varijante djela koja je Jelisić posvetio Tesli. Galerija se može razgledati cijelo ljeto, svaki radni dan od 18 do 20 sati.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više