Novosti

Kultura

Tesla ponovo među Zagrepčanima

Ususret obilježavanju 165. godišnjice rođenja Nikole Tesle pred antikvarijatom Crveni Peristil u Zagrebu u subotu će biti otkrivena i predstavljena skulptura Nikole Tesle koju je napravio Pero Jelisić

Large jelisic 2  1

Pero Jelisić (foto Nenad Jovanović)

Antikvarijat Crveni Peristil u Vlaškoj 89 u Zagrebu i akademski kipar Pero Jelisić zajedničkom akcijom obilježit će 165. godišnjicu rođenja svjetski poznatog naučnika, izumitelja i inovatora Nikole Tesle.

U okviru ciklusa Divlje skulpture, zamišljenog kao inicijativa koja predlaže nove i zanimljive javne plastike, pred antikvarijatom će 10. jula u 19.00 sati biti otkrivena i predstavljena jedna od Jelisićevih brojnih skulptura Nikole Tesle.

Nakon prigodnih obraćanja i druženja, posjetioci su pozvani u galeriju "Nikola Tesla - astralni geniji" u ateljeu koji se nalazi u Vlaškoj 87 u krugu sadašnje Muzičke škole, odnosno nekadašnje Vojne bolnice. U tom se prostoru mogu vidjeti sve varijante kipova koje je Jelisić posvetio Tesli čijim idejama daje umjetničku posvetu. Galerija se može razgledati cijelo ljeto, svaki radni dan od 18 do 20 sati.

Kulturna javnost i poznavaoci Nikole Tesle vrlo dobro znaju tko je Pero Jelisić, čovjek koji je očaran Teslom i čiji je značajan dio njegovog dugogodišnjeg stvaralaštva posvećen ovom naučniku i izumitelju čiju fizionomiju često stavlja u simbolički kontekst.

"Jelisićevi Tesle sjaje iz stilizirane čahure poput žarulje koja obasjava tamu, okruženi su simboličkim radio-valovima ili stoje uz Wardenclyffe toranj, na Long Islandu kraj New Yorka, gdje je Tesla početkom 20. vijeka eksperimentirao s bežičnim prijenosom informacija", navode organizatori.

Pero Jelisić rođen je oko 1939. a kako je ostao ratno siroče, točan datum njegovog rođenja nije poznat. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1964. u klasi Frane Kršinića, a 1967. majstorsku radionicu Vanje Radauša. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a dobitnik je i brojnih nagrada za svoje prijedloge javnih skulptura, između ostalog za spomenike borcima NOR-a u Varcu i Zavidovićima u BiH, kao i na Krku. Dobio je i nagrade za spomenik žrtvama Vukovara 1999., za spomen obilježje Domovinskom ratu u Glini 2012. i za spomenik Nikoli Tesli u Pragu 2008. godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više