Novosti

Kultura

Пoмирeњe Teслe и Eдисoнa

Нa тeмeљимa трoшнe кућицe у кojoj je слaвни нaучник стaнoвao дoк je пoхaђao oближњу Гимнaзиjу у Kaрлoвцу, у кojoj je мaтурирao приje 150 гoдинa, oтвoрeн je "Никoлa Teслa eкспириjeнс цeнтaр". Грaдњa здaњa трajaлa je пeт гoдинa и кoштaлa je 5,8 милиoнa eурa

Large informator pomirenje %c4%86irilica

Interaktivne munje u Tesla centru (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

U Karlovcu je otvoren "Nikola Tesla ekspirijens centar", uz Gimnaziju Karlovac u kojoj je Tesla maturirao prije 150 godina. Otvorenju su uz brojne građane prisustvovali premijer Andrej Plenković, neki ministri, karlovački i županijski čelnici. Centar je nastao na temeljima trošne kućice u kojoj je genije stanovao dok je pohađao obližnju školu.

Gradnja Centra trajala je predugih pet godina i ukupno je uloženo 5,8 miliona eura. Kroz ITU mehanizam osigurano je 3,1 miliona, Županija je uložila 2,3 miliona, a Ministarstvo kulture i medija pola miliona. U Gradu i Županiji smatraju da će Centar biti nova turistička atrakcija. Priča o Tesli ispričana je kroz multimediju, interaktivne panoe, lebdeće tablete i još mnogo toga. Centar će davati podršku budućim poduzetnicima kroz savjetodavne usluge, a mladima pomoći da na atraktivan način saznaju što više detalja o Tesli. U prizemlju je dvorana s 80 sjedećih mjesta gdje će se odvijati događanja, a na katu je manja dvorana za sastanke. Postoji i terasa za pauze i druženja.

- Držim da je ovo posebna vrijednost za učenike osnovnih i srednjih škola. Nekako je uvijek bila dilema treba li Tesla spomenike ili sljedbenike. Mi smo uvijek nalazili da treba spojiti to dvoje. Uvjeren sam da će doživljaj ovog Centra učenike potaknuti da se inspiriraju Teslom - rekao je gradonačelnik Damir Mandić dodavši da će ove godine Karlovac konačno "pomiriti Teslu i Edisona", aludirajući na detaljnu rekonstrukciju Kina Edison koje će uskoro također biti otvoreno. Zgrada Centra govori o Nikoli Tesli i njegovim izumima, međutim ipak je posvećena njemu kao čovjeku. Ističe da je on neprikosnoveni genij, da je znanstvenik, da je inovator.

Otvorenje je proteklo uz brojne zvučne, svjetlosne efekte i animacije pa je zato organizirano navečer kad padne mrak. "Pojavio" se i sam Tesla kojeg je odglumio turistički vodič Boris Šušnjar, a premijerno je izveden spot o naučniku. Bilo je muzike i plesnih koreografija da bi na kraju prisutni zajedno upalili brojne žarulje.

Sve je to bilo spektakularno, no teško se oteti dojmu da bi bilo još i bolje da je 2016. godine Grad usvojio prijedlog velikog broja Karlovčana da te godine povodom 160. rođendana Nikole Tesle i 250. godišnjice Gimnazije, ta škola bude nazvana po najpoznatijem učeniku. Dodajemo da je potpuno u stilu vladajuće partije i ideologije, Centar blagoslovio katolički svećenik.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više