Novosti

Kronika

Teслa у Koрaни

Teслa je дoбиo мурaл нa згрaди у кaрлoвaчкoj чeтврти пoкрaj гимнaзиje кojу je пoхaђao чeтири гoдинe, a нeдaлeкo Рaкoвцa гдje je стaнoвao. Mурaл прeмa фoтoгрaфиjи Teслe из мaтурaнтских дaнa изрaдиo je ликoвни умjeтник Лeoнaрд Лeсић

Large 6

Autor Lesić ispred murala (foto Marinko Polović)

Skromnom svečanošću pored Gimnazije Karlovac, otkriven je na jednoj od susjednih zgrada mural posvećen mladom Nikoli Tesli koji je maturirao u ovoj školi. Likovni umjetnik Leonard Lesić je na zgradi u ulici Isidora Kršnjavog 10 u Karlovcu izradio mural dimenzija 15 puta 6 metara po fotografiji koja Teslu prikazuje u maturantskim ili brucoškim danima. Udruga Nikola Tesla Karlovac i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka su izradom murala istaknule poveznicu Tesle i Karlovca, posebno četvrti Rakovac, te oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom.

- Projekt su pomogli Grad Karlovac, Tvornica turbina Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, Rotari klub Karlovac, Studentski centar Karlovac i Izgradnja Marinković Karlovac. Zahvaljujemo stanarima zgrade koji su ustupili svoje pročelje - rekao prof. dr.sci. u penziji Mirko Butković, predsjednik Udruženja Nikola Tesla Karlovac.

Slavni izumitelj je pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku (današnja Gimnazija Karlovac) u kojoj je stekao prva veća tehnička znanja i posebno se zainteresirao za fiziku. "Školske godine 1870./71. pohađa četvrti razred i ima četrnaest godina. Sljedeće godine ide u šesti razred, a 1872./73. u sedmi razred. Tesla je iz četvrtoga prešao u šesti razred jer je škola dobila sedmi razred pa je između tri niža i tri viša ubačen jedan razred. Od sačuvanih dokumenata Zapisnik broj 10 sa sjednice nastavničkog zbora održane 11. veljače 1873. sadrži imena pohvaljenih i ukorenih učenika pojedinih razreda. Nikola Tesla pohvaljen je iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike. Ocjena je do kraja godine bila ispravljena, a vjerojatno je bila posljedica duže bolesti. U završnoj svjedodžbi iz matematike imao je odličnu ocjenu.

Tesla je stanovao na Rakovcu nešto dalje od Gimnazije i ove zgrade prema Udbini, ali je kuća gdje je stanovao srušena. Tako mu je Korana bila blizu za kupanje. Jednom je u Karlovcu zaronio ispod duge splavi i kada nije mogao izroniti, a ponestajalo mu je zraka, sjetio se da između površine vode i dasaka mora biti malen razmak pa je uspio udahnuti malo zraka te se tako spasio. Drugi put nabujala rijeka gotovo ga je odnijela preko brane kod mlina (sada slapa kod srušenog hotela Korana), a spasio se tako što se sjetio dijagrama hidrauličnog tlaka (tlak tekućine u pokretu razmjeran je površini na koji djeluje) i okrenuo se na stranu te uspio doći do obale. (Natalija Jadrić i Tanja Mihaljević, "Životopis Nikole Tesle", Gimnazija Karlovac).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više