Novosti

Rabljena sedmica

Cjepiva, suci, mito...

Nuspojave cijepljenja AstraZenecom i najnoviji performans Zdravka Mamića obilježili su zadnje zimske dane. Mamić je dao ostavke na sve što je bio u Dinamu, no to je bio manje zanimljiv dio konferencije

Large rabljena

Optužbama po sucima – Zdravko Mamić (foto Denis Kapetanović/PIXSELL)

Cijepljenje

Hrvatska zasad ne obustavlja cijepljenje AstraZenecom, glasi vijest koja ne mora značiti puno čitatelju jer do časa izlaska našega tjednika odluka može biti promijenjena. Kao što je vjerojatno poznato, cjepivo protiv covida-19 navedenoga proizvođača u mnogim se državama povezuje s ozbiljnim nuspojavama. No, utjeha se zasad nalazi u omjeru rizika i koristi. BBC veli da su od pet milijuna Evropljana u čije je organizme ubrizgana AstraZeneca, slučajevi zgrušavanja evidentirani kod njih trideset. Istodobno, u Irskoj su privremeno prekinuli upotrebu AstraZenecinog cjepiva, a slično su postupile Norveška, Danska, Austrija, Njemačka, Francuska, Italija... Uglavnom, prema jednima, korist od cjepiva veća je od eventualnih šteta, prema drugima, sporna je samo jedna serija cjepiva, prema Andreju Plenkoviću u Hrvatskoj se, ponavljamo zasad, ne prekida upotreba AstraZenece. Jedan od razloga je vjerojatno i taj što je Hrvatska naručila najviše upravo tog cjepiva. "Naručivanje cjepiva krenulo je prije ljeta. Prvo cjepivo koje je u tom trenutku bilo najbliže da bude gotovo bilo je AstraZenecino. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili ukupno 8,7 milijuna doza od svih kompanija", referirao je hrvatski premijer i pojasnio kako se "odluka o naručivanju AstraZenecina cjepiva donosila na razini struke", a ona tada nije predvidjela ni probleme s proizvodnjom, ni s nuspojavama. Na upit je li nabava ovog cjepiva bila pogreška, ministar zdravstva Vili Beroš odgovara: "Teško je reći, da smo imali podatke koje sad imamo, tko zna. Tada je to bio najizvjesniji kandidat. Nije razlog što je bila najjeftinija, tada se nije znala cijena cjepiva", govorio je prvi čovjek Ministarstva zdravstva, pa nas informirao kako je i njegova majka cijepljena AstraZenecom. I tako, dio država sumnja u ovo cjepivo, Hrvatska ga i dalje primjenjuje, Evropska agencija za lijekove vjeruje u njega i ne dovodi ga u vezu sa zgrušavanjima krvi i smrtima nekih cijepljenih osoba. O kvaliteti cjepiva nećemo, jer ne znamo dovoljno, ali o slomu evropske politike i na ovom području može se govoriti i zaključivati koliko god se hoće, a teško da će išta biti pogrešno.

 

Reformirani

U međuvremenu, reformirani HDZ nastavlja šarmirati Hrvate. Njihov gradonačelnički kandidat u Zagrebu najavljuje otvaranje tvornice cjepiva protiv covida i raka što ne samo da ne zvuči naročito umno, nego je i izravna utopijska negacija svega što je HDZ uradio minulih desetljeća, njihov kandidat u Splitu pritisnut je sumnjom da je plagirao doktorsku disertaciju obranjenu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, no naša je ovotjedna favoritkinja Josipa Rimac, aktualna USKOK-ova optuženica i dugogodišnja uzdanica vladajuće stranke. Njoj je u prekršajnoj prijavi kninska policija razrezala deset tisuća kuna kazne i oduzimanje vozačke dozvole na tri mjeseca. Općinski je sud bio znatno milosrdniji te je sankcionirao s tri tisuće kuna, plus sto kuna sudskih troškova, a ostala joj je i vozačka dozvola. Kako piše dnevna štampa, tajna sudskog uspjeha Josipe Rimac sadržana je u činjenici da je priznala jurnjavu, izrazila žaljenje te rekla da joj auto treba zbog Uskokova kaznenog postupka koji se vodi protiv nje. Zasad toliko o reformiranom HDZ-u.

 

Odbjegli

A sada nekoliko riječi i o dugogodišnjem HDZ-ovu simpatizeru Zdravku Mamiću. Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda po kojoj je osuđen na šest i pol godina zatvora, uz obavezu vraćanja 52 milijuna kuna, njegovu su bratu Zoranu odmjerene četiri godine i osam mjeseci, a Damiru Vrbanoviću tri godine zatvora, dakle, nakon svega toga, Zdravko M. održao je konferenciju za novinare u Mostaru gdje je rekao da će, bude li morao, zatvorsku kaznu služiti u Bosni i Hercegovini, a ne u Hrvatskoj. I da je dao ostavke na sve što je bio u Dinamu. No, to je manje zanimljiv dio konferencije. Svakako zabavnije bilo je kad je počeo prozivati suce. Ne nogometne, nego, recimo, Đuru Sessu, predsjednika Vrhovnoga suda. "Đuro Sessa je zlotvor, kriminalac, varalica. Ovo nije moj show, ovo nije kleveta. Rekao sam i ponavljam da sam spreman se staviti na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i institucijama da dokažem da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presude. Čuveno smjenjivanje suca Ježeka Sessa je obrazložio da previše revno izvršava zadatke. Neka se time bavi SOA. Sessa je otimač novca građanima", vikao je Mamić te izvijestio i da su se Zvonko Vekić, sudac osječkog Županijskog suda te stanoviti gospodin Krušlin "ubijali u hrani i alkoholu svaki dan. Osim toga što su od mene tražili novac, ukupno sam mu dao preko 500 tisuća eura, imam za to dokaze koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku", nabrajao je Mamić. Još je kazao: "Vekić je bio predsjednik vijeća, a Kvesić član vijeća koji su mi potvrdili optužnicu. Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubajiu čekajući Novu godinu, nabrajao je, ne baš razgovjetno Mamić, ali osnovna se optužba dala razumjeti – navedeni su suci, navodno, fino profitirali od prijateljstva s njim, a onda su mu okrenuli leđa. Nitko od pobrojanih nije htio komentirati Mamićeve optužbe.

 

Odgode

Tomislav Horvatinčić opet je zatražio odgodu odlaska na odsluženje četiri godine i deset mjeseci duge zatvorske kazne. Ovaj put, žali se da su mu nakon zadnje operacije atrofirali mišići pa mu, veli, treba fizikalna terapija. Horvatinčić je u kolovozu 2011. godine izazvao prometnu nesreću u kojoj su poginuli supružnici Salpietro, inače talijanski državljani. Sudilo mu se tri puta, prvi put mu je sutkinja Maja Šupe odmjerila uvjetnu kaznu, drugi put ga oslobodila. Osuđen je tek treći put. Presuda je postala pravomoćna u prosincu 2019. godine i od tada odgađa odlazak na robiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više