Novosti

Društvo

Drama u Dubaiju

Nastavku suđenja ispriječila se nemogućnost Marija Mamića, sina Zdravkova i eminentnog trgovca igračima, da se pojavi u Osijeku. Zapeo je u Dubaiju zbog akutnog išijasa koji se tokom samog tog antiročišta čak i pogoršavao

Large mamic

Mario Mamić (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Ugledna zagrebačka obitelj Mamić, ona najpoznatija – i to u širem sastavu – već godinama muku muči s hrvatskim pravosuđem. Šibaju ih poslovne obaveze, profesionalna gostovanja u inozemstvu, zdravstveni problemi, tehničke poteškoće. Posljednjem primjeru takve golgote mediji su svjedočili u Osijeku. Tamo je naime iz Zagreba prebačeno ono slavno suđenje za izvlačenje pustih milijuna iz Dinama, ali bez posebnog efekta.

Naravno, iz perspektive Zdravka Mamića i njegovih, željeni efekt je već i ovo šesto bezuspješno sazvano ročište. A pritom imamo na umu da je riječ o procesu sa spisom od 65 tisuća stranica i 180 svjedoka, jasno je kud sve to vodi. Ovom zgodom se nastavku suđenja ispriječila nemogućnost Marija Mamića, sina Zdravkova i eminentnog trgovca igračima, da se pojavi u Osijeku. Zapeo je u Dubaiju zbog akutnog išijasa koji se tokom samog tog antiročišta čak i pogoršavao. Prvo je obrana podastrla liječnički nalaz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zatim je sudski vještak ustvrdio da se s tom dijagnozom moglo putovati. Onda su branitelji Mamićevih izvukli drugo mišljenje izvjesne liječnice iz Hrvatske, dotad neprijavljeno za sudski postupak. Usput su doveli u pitanje vještakovu nepristranost, makar prigodno i nakratko, kao što ćemo vidjeti.

Vještak je potom uspješno pobio taj podnesak, a na pitanje kakva bi dijagnoza ili terapija bila uvjerljivija, naveo je – injekcije. Na to je obrana izvukla novi dokument, star jedva 24 sata, prema kojem se Mariju Mamiću stanje naglo pogoršalo. E tad se sudac Davor Mitrović baš raspištoljio. Razjasnio je mamićevcima da to ne može tako, da se novi dokazi ne mogu za vrijeme ročišta izvlačiti iz rukava poput skrivenih aduta. Nije mu puno pomoglo, ako ćemo pravo; jer je i Zdravkov brat Zoran Mamić imao opravdanje za nedolazak – pripreme s Dinamom. No sudac je navodno odlučio podvući crtu ispod takvog izmotavanja s već dvoipolgodišnjim blokiranjem postupka. Zakazao je niz rasprava za idući mjesec i najavio da se odsad ukida praksa telefoniranja sudu "svaki petak točno u 11" radi odgađanja. Živi bili pa vidjeli, kao i zdravi po svim vještacima, samo da već jednom čujemo taj pravorijek.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više