Novosti

Kronika

Бoжићни oбичajи Србa у Гoрскoм кoтaру

Нaстaвљeн прojeкт "Tрaдициja и oбичajи Србa Гoрскoг кoтaрa"

Large bozic 3

Novčić u pogači donosi sreću nalazniku

U okviru projekta "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara" 19. februara u Zavičajnom muzeju, smještenom u staroj školi u Dokmanovićima, održan je skup "Božić i božićni običaji". Projekt provodi SKD "Prosvjeta" sa svojim pododborima Moravice i Gomirje uz financijsku i programsku podršku SNV-a.

U uvodnom govoru prisutne su pozdravili predsjednik pododbora Moravice Novica Vučinić, predsjednik VSNM-a Grada Vrbovsko Milan Vukelić i konzul Srbije u Rijeci Nenad Maričić. Članice Udruge žena Moravice pripremile su tradicionalnu hranu i postavile prazničku trpezu, a njihova predsjednica Nena Mraković govorila je o tradicionalnim običajima vezanim za Badnjak i Božić, počevši od sječenja badnjaka i unošenja u kuću.

- Žene u kući prave božićne kolače i pripremaju trpezu za Božić. Posebno mjesto na prazničkoj trpezi ima Božićni kruh i česnica. Na Badnje veče, kad se smrači, domaćin sa djecom unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu, badnjak se stavlja na ognjište, a nakon posne večera odlazi se u crkvu. Na Božić se u svim kućama dočekuje polaznik koji simbolički predstavlja mudrace koji su došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica poslužuje polaznika i daruje ga prikladnim poklonom. Po vjerovanju, polaznik je osoba koja na Božić te cijelu narednu godinu, donosi sreću u kuću. Na božićnom ručku lomi se česnica u kojoj se nalazi novčić. Po vjerovanju, onog ukućanina koji pronađe novčić pratit će blagostanje u narednoj godini - podsjetila je Mraković.

Skup je upotpunio crkveni hor u pratnji muzičke sekcije pododbor Moravice prigodnim pjesmama "Oj badnjače badnjače" i "Božić".

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više