Novosti

Politika

Bombama na sanatorij

Navršila se godišnjica velikog finala tragedije politike Slobodana Miloševića, kada su Srbiju i Crnu Goru zasule NATO-ove bombe. Jedna od fatalnih pogrešaka dogodila se u noći s 30. na 31. svibnja 1999. u Surdulici, kada su bombe pale na Gerontološki centar i Sanatorij za plućne bolesti

Xlxwfke050clwul3ppnzljqxce3

(foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Upravo se navršila 21. godišnjica velikog finala tragedije politike Slobodana Miloševića, kada su Srbiju i Crnu Goru zasule NATO-ove bombe. Jedna od fatalnih pogrešaka prilikom bombardiranja dogodila se u noći s 30. na 31. svibnja 1999. u Surdulici, kada su bombe pale na Gerontološki centar i Sanatorij za plućne bolesti. U jednom krilu tog sanatorija ubijeno je 20 civila. Ranjeno ih je 88.

Bombe su prouzročile takvo razaranje da u službenom zapisniku piše da je bilo identificirano 16 ‘skupova delova leševa’. Većina poginulih bili su izbjeglice iz Hrvatske, pa uz imena mnogih stradalih stoje toponimi Sjeničaka, Vojnića, Vrginmosta, Krnjaka, Vrhovina, Korenice, Tušilovića i Kosijerskog Sela, uz četiri žrtve iz Srbije i jednu iz BiH. Avioni su nadlijetali područje dva puta i oba puta za sobom ostavili razaranje. Za besmisleno ubijanje nesretnih Srba iz Hrvatske u Surdulici nitko nije odgovarao.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više