Novosti

Kronika

Бoгaт прoгрaм

Зaвршeни су 25. Дaни културe Србa истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa тoкoм кojих су сe смeњивaлe пeсничкe и дрaмскe вeчeри, смoтрe рeцитaтoрa, литeрaрaцa, фoлклoрaшa и ликoвњaкa

Large 7

Gordana Pavić prima nagradu

Završeni su 25. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji regionalnog Koordinacionog odbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

- Ove godine je održano osam programa sa više od 700 učesnika. Posebno smo zadovoljni jer su naši programi u godini jubileja bili izuzetno posećeni – ističe predsednik Koordinacionog odbora Svetislav Mikerević. Manifestacija je počela 14. maja u Belom Manastiru, a nastavljena u Osijeku, Jagodnjaku, Borovu, Markušici, Vukovaru i Pačetinu. Smenjivale su se pesničke i dramske večeri, smotre recitatora, literaraca i folklora te likovna kolonija. Završni program upriličen je 5. juna u Srpskom domu u Vukovaru.

Povodom jubileja dodeljene su plakete i zahvalnice svim Prosvjetinim pododborima i saradnicima, a godišnja nagrada "Branimir Kurucić" koja nosi ime osnivača SKD Prosvjeta na istoku Hrvatske, uručena je pesnikinji Gordani Pavić iz Dalja.

- Nagrada mi znači mnogo i hvala svima koji su mi je dodelili, a posebno mom velikom prijatelju i pesniku Milenku Vasiljeviću Čiki koji se setio da me predloži - rekla je dobitnica nagrade. Gordana Pavić se pisanjem bavi od detinjstva, do sada je izdala 13 knjiga poezije, proze i aforizama, a trenutno priprema novu knjigu "Dnevnik moje svakodnevnice".

U programu su nastupili: Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor, učenik Muzičke škole Novak Kolar na harmonici, recitator Aleksej Kovačević, pobednici smotre recitatora i literaraca Marko Vorkapić iz Jagodnjaka i Vanja Borojević iz Vukovara, Tamburaški orkestar Vučedolski zvuci sa solistima Živojinom Jergićem i Milisavom Petkovićem i Ansambl narodnih igara iz Vukovara. Manifestaciju je zatvorio potpredsednik SKD Prosvjeta Siniša Tatalović.

- Uz duhovnost i jezik, kultura je važan segment bez kojeg ne bismo bili narod. Zato, velika zahvalnost svima onima koji kao volonteri, predani očuvanju kulturne tradicije, na tome svesrdno rade. Učesnici ovog programa su pokazali da imamo budućnost i da činimo ono što je izuzetno važno, da našu kulturu i tradiciju prenosimo na generacije koje dolaze – poručio je, između ostalog, Tatalović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više