Novosti

Kultura

Литeрaрнo рoдoљубљe

У oквиру oвoгoдишњe мaнифeстaциje Дaни културe Србa истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa, у библиoтeци бoрoвскe Прoсвjeтe oдржaнa je смoтрa млaдих литeрaрaцa

Large informator literarno %c4%87irilica

Dodela nagrada u Borovu

U okviru ovogodišnje manifestacije Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u biblioteci borovske Prosvjete održana je smotra mladih literaraca. U konkurenciji osnovnih škola, prvo mesto osvojila je Minja Božičković, učenica 6. razreda Osnovne škole Negoslavci, čija je pesma bila rodoljubnog karaktera.

- Ponosna sam, nisam očekivala pobedu, ali sam srećna što sam osvojila prvo mesto - rekla je Minja. Pod mentorstvom profesorke srpskog jezika Milice Šarčević Tunjić, pesmu je pisala na časovima literarne sekcije, a zajednička odluka bila je tema zavičaja i rodnog kraja.

- Minja inače piše pesme, skromna je, a mi je redovno prijavljujemo na literarna takmičenja jer je, po meni, grehota da te pesme stoje u nekoj ladici i da ne budu objavljene - rekla je o svojoj učenici mentorka Šarčević Tunjić.

Drugo mesto osvojio je Sergej Žabka, učenik 5. razreda Osnovne škole Borovo. Njegov rad govori o njegovom odnosu prema gramatici i na šaljiv način oslikava njegove misli pri samom spominjanju gramatike. Treće mesto na Smotri literaraca pripalo je Emiliji Dorogin iz Osnovne škole Dragutin Tadijanović u Vukovaru. U konkurenciji nešto starijih učesnika, učenika srednjih škola, prvo mesto osvojila je Dunja Stoparić, učenica 2. razreda vukovarske Gimnazije.

- Pesma se zove "Zavičaj" i govori o njenom rodnom selu Boboti. To je pejzažno-rodoljubiva pesma. U njoj je provukla naše običaje, pogotovo Đurđevdanski uranak, koji je karakterističan za Bobotu, našu tradiciju poput bakine pogače, zvona s pravoslavne crkve i njen odlazak na liturgije, kao i ljubav prema maternjem jeziku i pismu – opisala je ovaj učenički rad profesorka srpskog jezika i književnosti Ljiljana Bajac Nikolić.

Drugo mesto pripalo je Miljani Milovanović, a treće Stefanu Bugarskom, učenicima Ekonomske škole iz Vukovara.

O najboljim radovima odlučivala je tročlana ocenjivačka komisija, u kojoj su bile Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a i učiteljice Osnovne škole iz Borova Ljiljana Dokić i Suzana Jeremić. Ocenjen je ukupno 31 literarni rad.

- Deca su izgovorila predivne stihove, zanimljive rečenice i veoma ozbiljna razmišljanja. Bilo ih je predivno slušati i sigurna sam da u mnogima od njih čuči neki budući pesnik koji će izdavati svoje knjige - rekla je predsednica borovskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Radmila Latas.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više