Novosti

Kultura

Antonija Komazlić: Vlada u pandemiji nije zaštitila građane koji plaćaju najamninu

U osnaživanju položaja podstanara u ovom trenutku možemo koristiti ugovor kao alat kojim štitimo svoja podstanarska prava, kaže kourednica "Priručnika za podstanare", u izdanju udruge Pravo na grad

Large mini kultura komazli%c4%87

Kako je koncipiran i što sve sadrži prvi "Priručnik za podstanare" u našem podneblju?

Organiziran je u obliku pojmovnika koji prati ključne elemente tri osnovne faze tijekom najma stana: a) Ulazak u stan – obveze i prava najmoprimca, b) Boravak u stanu – obveze i prava najmoprimca i c) Izlazak iz stana – obveze i prava najmoprimca te, na kraju, d) Obveze najmodavca. Unutar ovog okvira smo pripremili opis pojedinih elemenata ugovora, primjere iz postojećih ugovora, pregled zakonodavnog okvira koji regulira podstanarstvo, pregled institucionalnog okvira koji regulira ugovorni odnos i preporuku za najmoprimce pri pregovorima o ugovoru. U priručniku se nalazi i tzv. idealni ugovor koji smo sastavili po analizi postojeće prakse sklapanja ugovora i tijekom naših radionica za podstanare, a najmoprimcima može poslužiti kao dokument kojim ulaze u pregovore oko najma stana. Na kraju priručnika je i dodatak s relevantnim adresama za besplatnu pravnu pomoć u više gradova i županija, kao i adrese na kojima u gradskoj upravi možete pohraniti potpisani ugovor.

Najam stana podstanarima je temeljna životna potreba, a stanodavcima dodatni izvor prihoda. Koliko je u tom smislu Zakon o najmu stanova na strani podstanara?

Točno, a u tom bi smislu nacionalni zakonodavni okvir trebao definirati prava i odgovornosti najmodavaca i najmoprimaca, ali i zaštititi najmoprimce kao slabiju stranu u ugovornom odnosu. Međutim, važeći Zakon o najmu stanova to ne prepoznaje. Primarno je usredotočen na reguliranje odnosa zaštićenih najmoprimaca, nije pisan u svrhu reguliranja najma kao relevantnog oblika stanovanja. U prvom redu bi trebalo pokrenuti proces izrade novog i adekvatnog zakona. Ipak, i ovaj pruža određeni pravni okvir koji određuje obveze i odgovornosti najmodavaca i najmoprimaca te se u potrebi zaštite prava podstanara za sada moramo osloniti na njega. U situaciji te neadekvatne zakonske regulacije vrlo je bitan ugovor, temeljni dokument koji uređuje međusobna prava i obveze između najmodavca i najmoprimca. U osnaživanju položaja podstanara u ovom trenutku možemo koristiti ugovor kao alat kojim štitimo svoja podstanarska prava.

Kako izgleda tržište najma u postpotresnim i pandemijskim uvjetima?

Brojnim su podstanarima u situaciji pandemije prava i sigurnost stanovanja dodatno ugroženi. Gubitak prihoda zbog otkazivanja projekata, poslova i boravka u samoizolaciji sa smanjenim ili nikakvim prihodima mnogima je otežao ili onemogućio plaćanje troškova stanovanja, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Hrvatska prva u Europi po kratkoročnim ugovorima o radu do tri mjeseca. U slučaju podstanarskog statusa u tržišnom najmu ovdje to tako lako može dovesti do gubitka krova nad glavom, što vidimo i kroz direktni kontakt s podstanarima putem naše Facebook-grupe "Podstanari za podstanare". Naime, Vlada tijekom pandemije nije osigurala neposrednu zaštitu građana koji plaćaju najamninu i zbog gubitka prihoda im prijeti i gubitak doma, primjerice mjerom zabrane deložacija tijekom trajanja pandemije ili pozivom najmodavcima na smanjenje odnosno oprost stanarine. Podstanarima tako jedino preostaje obratiti se direktno najmodavcima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više