Novosti

Politika

Zagreb ne smije biti talac političkog teatra Bandića i HDZ-a + FOTOGALERIJA

Aktivističke udruge organizirale protest ispred zagrebačke Gradske skupštine koja odlučuje o prihvaćanju novog Generalnog urbanističkog plana

Udruženja Zelena akcija, Pravo na grad i Siget, te inicijativa Zagreb te zove organizirale su 6. februara protest ispred zgrade Gradske skupštine na čijoj je sjednici predviđena točka prihvaćanja izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP) koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, ali i prijedlog opozicijskih gradskih vijećnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a.

Organizatori prosvjeda već mjesecima ukazuju da izmjene sadrže prenamjenu zemljišta za ‘Bandićev Manhattan na Savi ‘ koji bi se trebao graditi na mjestu Hipodroma i Velesajma, da se povećava izgradnja u donjogradskim blokovima i promet u središtu grada, ali da novi GUP ne daje odgovore na goruća pitanja kao što su prilagođavanje klimatskim promjenama, određivanje zona za izgradnju javnih stanova niti imaju ikakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.

Gradski odbor HDZ-a večer uoči sjednice odlučio je predati 15 amandmana koji moraju biti usvojeni u paketu da bi GUP bio izglasan, ali uz odgodu primjene jer se o HDZ-ovim amandmanima treba izjasniti Ministarstvo graditeljstva.

U obraćanju medijima Iva Marčetić, arhitektica i aktivistica iz organizacije Pravo na grad, naglasila je da su okupljeni ovim protestom i prosvjedom 1. februara, kad se okupilo 20.000 ljudi, još jednom pokazali svoje prisustvo i ukazali na potrebu da vlast treba slušati građane.

- HDZ trenutno igra političke igre s Bandićem na koje mi ne pristajemo, jer ovaj grad nije talac njihovog političkog teatra - rekla je Iva Marčetić.

- Ovaj se urbanistički plan donosi mimo volje građana. Sva 31.000 primjedbi građana, udruga i struke su odbijene, što znači da se ne poštuje volja građana. Protivimo se uništavanju zelenih pluća grada i rekreativne zone Hipodroma, kao i Velesajma - rekla je Paula Došen iz Udruge građana Siget.

Po riječima Bernarda Ivčića iz Zelene akcije, Zagreb je talac koalicije Milana Bandića i Andreja Plenkovića zbog čije će politike građani biti oštećeni. - Ovaj GUP ne donosi nikakav razvoj, nema program gospodarenja otpadom, prenamjenjuju se velike površine zemljišta i nanosi šteta građanima. Zanemareni su stavovi stručnjaka i građana, a sve primjedbe su odbačene. Mi se protivimo GUP-u i žao mi je da oni koji su trebali nisu dobro čuli poruke s nedavnog protesta na Trgu bana Jelačića. Nastavit ćemo se protiviti ovim politikama. Amandmanima HDZ-a donošenje GUP-a odloženo je za mjesec ili dva kad će opet stići u Skupštinu, ali mi ćemo se znati postaviti. Sve je puno betoniranih livada, kontejnera prepunih smeća, prometnih gužvi, garaža na pogrešnim lokacijama, a Bandić za sve ove godine nije uspio izgraditi ni jedan metar tramvajske pruge. Sada se vraćaju godine nečinjenja i pogodovanja svojim prijateljima, a gaženja javnog interesa. Sve što je uništavao stvara bijes građana i došli smo reći da nam je dosta. Nećemo više trpjeti narušavanje javnog interesa, uništavanje grada i ‘žetončiće’ koji su iz oporbe prešli u vladajuću većinu, što će se vidjeti i na izborima - naglasio je Ivčić, ističući da nema gradskog kvarta koji nije oštećen vladavinom Milana Bandića i da građani kažu da im ga je dosta.

- Danas se donosi najgori i najštetniji GUP u povijesti Zagreba protiv kojeg su udruga i struka, a jedino nisu Milan Bandić i HDZ. Ne želimo Manhattan na Savi, želimo zelene površine i sačuvati velesajam i hipodrom,. Zato tražimo od svih zastupnika da kažu NE ovakvom GUP-u - poručila je Jelena Miloš iz Prava na grad.

Vijećnica Nove ljevice Rada Borić za Novosti ističe da GUP treba pasti i da je ova sjednica bila prilika za to. - HDZ će svojim manevrom s amandmanima, pa čak i ucjenom ako se na prihvate u paketu, odgoditi donošenje GUP-a, dok im ne završe unutarstranački izbori - ističe Rada Borić.

Prvi čovjek zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ističe da je HDZ amandmanima odgodio svoju odluku. - Plenković je kralj prolongacije i nedonošenja odluka i jadno je kako se u Zagrebu vlast obnaša između HDZ i Bandića koji ne slušaju građane. Zato tražimo da se u dnevni red uvrsti referendum o GUP-u i da građani o tome odlučuju. Ne očekujem podršku od HDZ-a, ali želimo da građani vide tko je za to da oni odlučuju a tko da veliki interesi kumova i lobija imaju od GUP-a koristi. Mislim da je građanima sve jasno i što prije se toga riješimo, to bolje jer su Bandić i Plenković jad i čemer hrvatske politike - rekao je Maras.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više