Novosti

Kronika

Antifašizam nema alternative

76. godišnjica formiranja Perjasičkog partizanskog odreda: Mogu s ponosom istaknuti da naše škole i dalje nose imena Ivana Gorana Kovačića i Vladimira Nazora, pohvalila se dogradonačelnica Duge Rese na skupu u Perjasici

D155zxf1hbdwl1c2h4hhgwggnif

Sudionici skupa u Perjasici

Uz tradicionalnu partizansku pjesmu ‘Na Kordunu grob do groba’ u Perjasici je obilježena 76. godišnjica formiranja Trećeg kordunaškog perjasičkog partizanskog odreda. Na spomen-kosturnicu palim borcima i na antifašistički spomenik položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Oba obilježja bila su devastirana nakon Oluje, ali su 2013. godine, zahvaljujući poznatom poduzetniku i automobilističkom asu Goranu Štroku, čiji je otac Izidor Štrok bio prvi politički komesar Perjasičkog odreda, obnovljeni i to uz pomoć Općine Barilović i Srpskog narodnog vijeća.

Pored brojnih gostiju, skupu je prisustvovalo i stotinjak građana Perjasice, Karlovca, Duge Rese, Ogulina, delegacija Zveze borcev iz Črnomlja u Sloveniji, antifašisti iz Zagreba, Krnjaka, srpski dožupan Mirko Martinović, načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović i dogradonačelnica Duge Rese Katarina Srakočić.

- Zašto se sjećamo antifašista nakon 75. godina? Zato što je RH izrasla iz AVNOJ-a i ZAVNOH-a u svojim tada određenim granicama koje se do sada nisu umanjile ni za pedalj. Zato što antifašizam nema alternative i zato što su antifašisti kojima dajemo pomen dali život za dobrobit čovječanstva. Zato da ne ponovi Jasenovac i druga stratišta - kazao je Milosav Kuljanin, predsjednik OV SNM Barilovića.

Okupljenima se obratila i dogradonačelnica Duge Rese, grada u kojem je nedavno obnovljen spomenik antifašističkoj borbi u parku ispred bivše Pamučne industrije.

- Nažalost, danas se u ime ‘slobode’ ruše trgovi skidaju ploče s natpisima od maršala pa do svega što je povezano sa NOB-om. Mogu s ponosom istaknuti da dugoreške škole i dalje nose imena Ivana Gorana Kovačića i Vladimira Nazora – rekla je Katarina Srakočić.

Dejan Mihajlović, načelnik Krnjaka, objasnio je zašto je došlo do masovnog ustanka na Kordunu te kako, usprkos malom broju stanovnika, u perjasički kraj treba dolaziti da bi gosti pomogli domaćima održati sjećanje na NOB.

- Kada je antifašizam u pitanju, često nam se čini da se državni čelnici ne ponašaju onako kako je zapisano u Ustavu. No bitno je da postoje ljudi koji razmišljaju isto kao i mi i koji su u stanju u svakom mjestu i u svako vrijeme da jasno kažu da je antifašizam opcija koja mora opstati na ovim područjima. Antifašizam se ovdje pojavio kao logičan odgovor na monstruozne zločine koji su počinjeni u prve dvije godine Drugog svjetskog rata - rekao je Mihajlović. Govor je održao i Stjepan Šafran, tajnik Udruženja antifašista Zagreb-jug.

- Nejednakost čovjeka po naciji i vjeri je fašizam, pokušaj revizije povijesti je također fašizam. SABA RH je izgubila dotacije od bivšeg ministra Hasanbegovića pa više ne možemo izdavati naš list Glas antifašista. Zagreb je ove godine braniteljima dao dva miliona kuna, a nama 55.000 koje još nisu sjele na naš račun - rekao je zagrebački antifašist.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više