Novosti

Društvo

Ana Ćuća: Vrh MUP-a naređuje nasilje

Policijsko zastrašivanje izbjeglica pucanjem spomenuto je i u iskazima anonimnih policajaca. Manjak istraga eskalacije nasilja dokazuje da je riječ o naredbi koja dolazi s vrha MUP-a, a ne o izoliranim incidentima, kaže aktivistkinja Centra za mirovne studije

L68dt7w5nign7xhfv103fzdf21r

Ana Ćuća

Kako komentirate brojke MUP-a da je ove godine azil zatražila 1.661 osoba, za razliku od 1.068 osoba lani?

Posljednju godinu svjedočimo alarmantnoj situaciji u BiH, gdje nepostojanje zaštite prisiljava ljude na daljnje kretanje. Povećan broj tražitelja azila u Hrvatskoj potvrđuje da uvjeti onemogućavaju ljudima izgradnju života i ostvarenje ljudskih prava. Nažalost, ni Hrvatska ne omogućava tražiteljima međunarodne zaštite potpuno ostvarenje pripadajućih prava. To objašnjava diskrepanciju između broja zahtjeva za međunarodnom zaštitom i tražitelja azila koji se nalaze u Hrvatskoj. Nemamo izgrađenu integracijsku politiku.

No poštuje li Hrvatska uopće pravo na azil?

Pravo na azil je jedno od temeljnih ljudskih prava. Svjedočanstva nezakonito protjeranih izbjeglica, izvještaji organizacija i svjedočanstva anonimnih policajaca koji se protive nezakonitom postupanju govore kako hrvatska policija onemogućava pristup sustavu međunarodne zaštite i krši prava izbjeglica. Brutalnost nezakonitih protjerivanja s godinama raste pa svjedočimo slučajevima da policija skida, batina i žigoše izbjeglice, a od nje nisu zaštićena ni djeca bez pratnje.

Kako ocjenjujete nedavne slučajeve ranjavanja migranata?

Kada sustav javno opravdava nezakonito pucanje na civile u potrazi za sigurnošću, bez iniciranja neovisne istrage, ne čudi kako ljudi odlaze u druge države. Policijsko zastrašivanje izbjeglica pucanjem spomenuto je i u iskazima anonimnih policajaca. Manjak istraga eskalacije nasilja dokazuje da je riječ o naredbi koja dolazi s vrha MUP-a, a ne o izoliranim incidentima.

MUP navodi da je ove godine evidentirano 18.815 slučajeva pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, a lani 7502.

Zatvorene granice neće zaustaviti ljude u potrazi za sigurnošću, a nedostatak legalnih puteva baca ljude u ruke krijumčara i predstavlja opasnost po njihove živote. Uzmemo li u obzir nezakonita protjerivanja i onemogućavanje pristupa sustavu azila, izbjeglice i migranti prisiljeni su prelaziti granicu ilegalno, a čak i kada su u dubini teritorija, u velikoj su opasnosti od nezakonitog protjerivanja u BiH.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više