Novosti

Kultura

Aл' сe нeкaд дoбрo плeлo

У бeлoмaнaстирскoм Eтнoлoшкoм цeнтру бaрaњскe бaштинe прирeђeнa je "Излoжбa стaрих прeдмeтa oд прућa и шибe", a oдржaнa je и рaдиoницa "Прикaз трaдициjскe упoтрeбe рoгoзa"

Large informator al se nekad dbro  %c4%87irilica

Milan Dvornić i Mirela Ravas pletu sjedala od rogoza

Prošlog petka Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je 19. "Noć muzeja" pod sloganom "Muzeji i nova publika", a u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i institucijama. Tog dana i te večeri "Noć muzeja" posjetilo je – 136.425 posjetilaca ili nešto preko 3,5 posto od ukupnog broja stanovnika.

U Baranji "Noć muzeja" održana je na četiri lokacije i u četiri institucije. U selu Topolju tog je dana, od 9 do 24 sata, Društvo prijatelja baranjskih starina "Ižip" organiziralo besplatno razgledanje velike etnozbirke u "Šokačkoj kući", u kojoj se nalazi 1.600 predmeta, od kojih ni jedan nije mlađi od 50, a neki su stari i 200 godina.

Ovogodišnja tema "Noći muzeja" bila je idealna za posjet Prezentacijsko-edukacijskom centru (PEC) u Dvorcu Tikveš, u sklopu Parka prirode Kopački rit, čiji postav na inovativan i kreativan način odgovara na zahtjeve i interese novih generacija. Od 18 do 20 sati, u besplatnim samostalnim obilascima i u dva obilaska uz stručno vođenje, posjetioci su mogli vidjeti, čuti i osjetiti ne samo kako "diše" Park prirode tokom cijele godine, nego su kroz priče i legende mogli "zaroniti" u povijesni vremeplov 19. i 20. stoljeća.

U Belom Manastiru, u Centru za kulturu, otvorena je izložba Foto kino kluba "Baranja-film" pod naslovom "Vinska cesta Zmajevac", s fotografijama nastalim 2023. u projektu 15. mikroškole medijske kulture.

Naročito bogat program bio je u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine. Priređena je "Izložba starih predmeta od pruća i šibe" iz zbirke velikog ljubitelja starina Marka Horvata iz Duboševice. U istom prostoru održana je i radionica "Prikaz tradicijske upotrebe rogoza" pod vodstvom etnografa i naivnog slikara Milana Dvornića, autora dvije knjige o narodnim običajima baranjskih Srba.

Iste večeri, ali u susjednoj prostoriji, publika je uz stručno vodstvo mogla razgledati stalni izložbeni postav pod nazivom "Urarska radionica", koji se sastoji od kompletne urarske radnje porodice Papež iz Kneževih Vinograda. O povijesti suljoških "sajdžija" (kako su ih nazivali Baranjci), te o urarskom zanatu, govorile su kustosice osječkog Muzeja Slavonije Tinde Šipoš-Živić i Ksenija Katalinić.

Radionica s prikazom tradicijske upotrebe rogoza organizirana je na prijedlog etnologinje Mirele Ravas iz osječkog Konzervatorskog odjela, a započela je još prošlog ljeta kad je Milan Dvornić po baranjskim kanalima tražio rogoz, sjekao ga i danima sušio kako bi se kasnije mogao koristiti za prikaz pletenja sjedala na stolicama.

- Očuvanjem i prenošenjem tradicijskih umijeća i vještina potiče se opstojnost i održivi razvoj lokalne zajednice, čiji su potomci nova publika i novi nositelji nematerijalne kulturne baštine. Ova radionica tematizira tradicijsku upotrebu prirodnih materijala iz okruženja u izradi svakodnevno potrebnih predmeta, osvjetljava malo poznatu vještinu te ukazuje na mogućnost reinterpretacije tradicijske baštine – kaže Mirela Ravas, koja se i sama pridružila Dvorniću u pletenju pred zainteresiranom publikom, među kojom je bilo i dosta mladih.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više