Novosti

Društvo

500.000 za dekriminalizaciju

U Italiji su prikupljeni potpisi potrebni za raspisivanje referenduma o liberalizaciji upotrebe marihuane. Italija je već ušla u povijest kada je 2007. godine postala prva europska zemlja koja je legalizirala kanabis za medicinsku upotrebu

Large internacionala  tamara

O dekriminalizaciji marihuane Talijani bi mogli glasati najranije u proljeće iduće godine

U svega sedam dana u Italiji je prikupljeno 500.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o liberalizaciji upotrebe marihuane. "Riječ je o izvanrednom rezultatu koji nas nimalo ne iznenađuje", poručili su aktivisti okupljeni oko referendumske inicijative, čiji je cilj dekriminalizacija posjedovanja, konzumacije i uzgoja marihuane za osobnu upotrebu te otvaranje puta za njenu legalizaciju. Od 1990. godine, kada je donesen aktualni zakon o narkoticima kojim je prodaja marihuane kažnjiva zatvorom, a posjedovanje za osobnu upotrebu i privremenim oduzimanjem vozačke dozvole, pojavilo se nekoliko sličnih inicijativa, no one nisu postigle zapaženije rezultate.

"Za najnoviji uspjeh zaslužno je nekoliko različitih faktora. Odnedavno je, zahvaljujući digitalizaciji talijanske uprave, potpise moguće prikupljati i online, što je daleko lakše i jeftinije", rekao je za portal Euractiv Giuseppe Civati, osnivač progresivne stranke Possibile koja je sudjelovala u referendumskoj kampanji.

Prema istraživanjima, u Italiji postoji oko šest milijuna konzumenata marihuane, odnosno deset posto ukupnog stanovništva. "Ljudi koji je koriste nisu marginalizirani članovi društva, kako ih opisuju desničarske stranke. Istovremeno, aktualna vlada nacionalnog jedinstva premijera Marija Draghija potpuno prešućuje takve teme i prema njima se odnosi kao prema svojevrsnim tabuima. Nezadovoljstvo takvim stanjem nedvojbeno je utjecalo na mobilizaciju većeg broja građana", dodao je Civati.

Italija je već ušla u povijest kada je 2007. godine postala prva europska zemlja koja je legalizirala kanabis za medicinsku upotrebu. No to nije značajnije utjecalo na smanjenje velikog crnog tržišta – teškog više od 6,3 milijarde eura godišnje kojim dominantno upravlja mafija – i opterećenja talijanskog kaznenopravnog sustava.

Nakon 30. rujna, do kada se formalno prikupljaju potpisi, talijanski Kasacijski sud odlučivat će jesu li ispunjeni svi formalni uvjeti za raspisivanje referenduma. Talijani bi o tom pitanju mogli glasati najranije u proljeće iduće godine. Ako se najveći broj građana izjasni za dekriminalizaciju marihuane za osobnu upotrebu, Italija će se pridružiti drugim europskim zemljama, kao što su Portugal, Češka i Estonija, koje su se ranije odlučile na taj potez. Za dekriminalizaciju se nedavno založila i finska stranka Zelenih. No njihov prijedlog zasad nije podržala nijedna veća stranka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više