Novosti

Kronika

25 гoдинa културe

Пoдoдбoр Бaрaњa oснoвaн je 13. сeптeмбрa 1997. гoдинe у Бeлoм Maнaстиру кao чeтврти пoдoдбoр у склoпу Српскoг културнoг друштвa "Прoсвjeтa" нa инициjaтиву нeкoлицинe eнтузиjaстa oкупљeних oкo првoг прeдсjeдникa Пeтрa Maтићa из Дaрдe

Large 5

Prvi predsjednik Petar Matić i današnji - Dejan Jeličić

Dana 13. septembra 1997. godine u Belom Manastiru je osnovan Pododbor Baranja Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" kao četvrti pododbor u sklopu "Prosvjete". Osnovan je na inicijativu nekolicine entuzijasta okupljenih oko prvog predsjednika, Petra Matića iz Darde. Oni su u to teško i turbulentno vrijeme, kad su mnogi napuštali Beli Manastir i Baranju, smogli snage da se okupe oko ideje da treba osnovati kulturno društvo da se brine o srpskoj kulturi, tradiciji, jeziku, vjeri i narodnom nasljeđu. Bio je to težak period, koji je uspješno prebrođen pa su udareni temelji razvoju jednog ozbiljnog i prepoznatljivog "Prosvjetinog" pododbora, kojih danas u Hrvatskoj ima pedesetak.

U prvom sazivu uprave Pododbora, uz Petra Matića, bili su prosvjetni radnici Ljubica Buha i Nikola Živković, sveštenik Vlado Kljajić, danas pokojni novinar Ratko Stević te Jovo Novaković i također pokojni Milutin Kotrljanović.

Dvadeset peti rođendan Pododbora bio je dobar povod da se u konferencijskoj dvorani belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine (ECBB) prošlog petka, 23. septembra 2022. godine, održi svečana sjednica, na kojoj su osnivačima dodijeljene povelje o osnivanju, bivšim i sadašnjem predsjedniku: Radivoju Mihajloviću, Iliji Jasniću, Ljubomiru Jeličiću, Milenku Staniću, Predragu Stojanoviću, Aleksandri Dvornić i Dejanu Jeličiću dodijeli priznanje za doprinos u vođenju i razvoju Pododbora, te zahvalnice sadašnjim i bivšim članovima i članicama, uključujući i pok. Milku Nikić, prvu voditeljicu dramske sekcije, te Anđelku Pavić, prvu voditeljicu recitatorske sekcije. Plakete su dobile i 22 organizacije koje su proteklih godina pomogle ili pomagale rad Pododbora, uključujući tu i Grad Beli Manastir te Osječko-baranjsku županiju.

Na svečanoj sjednici, koju je vodila članica SKUD-a "Jovan Lazić" Teodora Dragosavljević, prvo se sadašnji predsjednik Dejan Jeličić osvrnuo na prethodnih 25 godina rada, potom je Svetislav Mikerević, predsjednik Koordinacije SKD "Prosvjeta" za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem, pozdravio skup, a nakon dodjele povelja, zahvalnica i plaketa, okupljenima su se obratili zamjenica belomanastirskog načelnika Svetlana Žarković, prvi predsjednik Pododbora Petar Matić i jedan od osnivača Nikola Živković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više