Novosti

Kronika

Знaчaj хaрмoникe

Зa aпсoлутнoг пoбeдникa Фeстивaлa "Првa хaрмoникa Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa" у Вукoвaру прoглaшeн je 15-гoдишњи Лaзaр Стaнojeвић из Бeoгрaдa

Large harmonika 8 %c4%86irilica

Pobednik Lazar Stanojević prima nagradu

U Vukovaru je 17. jula održan 10. Festival "Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema" u organizaciji Udruženja "Čuvari srpskog identiteta". Na pozornici smeštenoj na platou ispred Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja nastupilo je 11 takmičara: iz Banja Luke, Beograda, Bijelog Brda, Borova, Smedereva i Opatije koje je pratio Narodni orkestar Novice Todića. Za apsolutnog pobednika proglašen je 15-godišnji Lazar Stanojević iz Beograda koji je osvojio i prvo mesto u kategoriji juniora.

– Nisam očekivao apsolutnu pobedu, ali mi puno znači jer sam dosta radio i vežbao. Moj otac se bavi muzikom i svira harmoniku tako da sam još kao mali izrazio želju da i ja sviram. Najviše volim narodna kola Mirka Kodića koji mi je uzor – priča mladi harmonikaš koji je u Vukovaru nastupio prvi put. Pehare za prvo mesto, svako u svojoj kategoriji, osvojili su i Jovana Jovanović, Mihajlo Đorđević i Aleksa Kostić iz Beograda, Mihajlo Janojlić iz Smedereva i Kristijan Gavrić iz Banja Luke.

- Zadovoljni smo kvalitetom izvođača i borimo se da harmoniku podignemo na što viši nivo. Uvreženo je mišljenje da je harmonika za svadbe, šatore i slično, da nije jednako vredna kao flauta ili harfa i zato se mi borimo da harmonika ima mesto koje zaslužuje i da muzika izvedena na ovoj kraljici instrumenata bude kvalitetna  – istakla je zamenica predsednika žirija Nada Stanić iz Novog Sada koja je 40 godina bila šef odseka Muzičke škole Isidor Bajić, a harmoniku i sama svira gotovo 60 godina.

- Festival se pokazao uspešnim jer smo uspeli opstati uz pristojan broj takmičara i jako lepo posećenu manifestaciju. Takmičarske kategorije su usklađene sa festivalom u Sokobanji, najdužim i najkvalitetnijim festivalom harmonike koji se ove godine održava 59. put. Svi učesnici našeg festivala kvalifikovali su se za finale u Sokobanji koje počinje 10. avgusta – najavio je Dragan Todić, predsednik Udruženja Čuvari srpskog identiteta. Program su na zadovoljstvo publike uveličali estradni umetnici Biljana Jevtić i Milan Topalović Topalko.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više