Novosti

Kronika

Живoт сa Стрицeм

Нaкoн штo je прикaзaн нa вишe oд 15 фeстивaлa диљeм свиjeтa с кojих je пoбрao чaк дeвeт нaгрaдa, првиjeнaц aутoрскoг двojцa Aндриje Maрдeшићa и Дaвидa Kaпцa "Стриц" прoшлoг je пoнeдjeљкa прeмиjeрнo прикaзaн у риjeчкoм Aрт-кину

Large 2

Kadar iz filma "Stric" (foto Eclectica)

Nakon što je prikazan na više od 15 festivala diljem svijeta s kojih je pobrao čak devet nagrada, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca "Stric" prošlog je ponedjeljka premijerno prikazan u riječkom Art-kinu.

U mračnom trileru s elementima apsurdnog humora i groteske, naslovnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Film je nastao u produkciji kuće Eklektika u suradnji sa Sense Productionom iz Beograda, a producenti su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović.

Ono po čemu je "Stric" poseban jeste činjenica da je žanrovski film kakav se ne može često naći u domaćoj kinematografiji. Spaja vizualno ugodnu božićnu atmosferu s napetom radnjom u kojoj je jedna obitelj forsirana konstantno rekreirati idealno obiteljsko slavlje kako bi udovoljila fiksacijama Strica iz Njemačke. Nakon projekcije filma održan je razgovor s autorskim timom filma u kojemu se najviše pričalo o samom scenariju i radnji.

- Prva ruka scenarija je napisana negdje oko Božića 2015., a zadnja ruka je napisana dva tjedna prije samog snimanja. Najveći izazov nam je bio repeticije u priči učiniti zapravo što manje repetitivnima, kako izbalansirati nešto što se ponavlja te kako to prikazati u odnosima i u radnji – objasnio je Kapac.

- Kada sam pročitao scenarij, to je bilo apsolutno oduševljenje i pomislio sam kako je to nešto novo za što se nema puno prilika vidjeti u Hrvatskoj, ali nakon toga je došao moment kada sam shvatio da unutar svoje uloge moram glumiti sina. Tu smo se dosta dugo borili i razgovarali, bilo je i panike, uvijek sam mislio da je to što radim katastrofa i da će mi karijera biti gotova, međutim u jednom trenutku sam odlučio da im vjerujem – kazao je Sikavica koji tumači ulogu Sina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više