Novosti

Politika

Žigmanov ponovno ministar u srpskoj vladi

Držeći se dosadašnjih postulata i načela, novi mandat bit će posvećen unapređenju ljudskih prava, razvoju položaja nacionalnih manjina te stvaranju ambijenta u kojem vrijednosti dijaloga i tolerancije moraju biti neprikosnovene, kazao je hrvatski predstavnik Tomislav Žigmanov u novoj srpskoj vladi

Large zigmanov

Tomislav Žigmanv (foto M.M./ATAImages/PIXSELL)

Nakon višednevne rasprave Skupština Srbije izglasala je povjerenje novoj vladi koju će voditi Miloš Vučević, čelnik Srpske napredne stranke. Vlada će imati 25 ministarstava, a ono za ljudska i manjinska prava i dalje će voditi Tomislav Žigmanov, čelnik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, koji nije na parlamentarnim izborima prošao za poslanika.

Vučević je rekao da će predvoditi vladu kontinuiteta, s četiri potpredsjednika i ukupno 29 ministara, od kojih pet bez portfelja. Za izbor vlade glasala su 152 od 213 zastupnika, a 61 je bio protiv. Vučević je najavio da će to biti "vlada kontinuiteta" donedavne premijerke Ane Brnabić, uz trećinu novih imena.

Vlada ima četiri potpredsjednika - ministra financija Sinišu Malog, ministra unutarnjih poslova Ivicu Dačića, te ministricu zaštite okoliša Irenu Vujović i Aleksandra Vulina.

U novoj vladi ponovno je vođa Demokratske zajednice vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i zadržat će isti resor - društveni dijalog i manjinske zajednice.

Rasprava o predloženim ministrima i govoru premijera Miloša Vučevića, koji je u srijedu tri sata čitao zastupnicima o planu i programu vlade, trajala je dva dana. Vučević je rekao da Srbija mora od manje naklonjenih zemalja raditi svoje prijatelje, a od prijatelja saveznike, ocijenivši da je Hrvatska država s kojom Srbija ima kompleksno povijesno naslijeđe i da se uz volju obiju strana odnosi mogu poboljšati.

Žigmanov je u zahvalio na povjerenju da i u novom mandatu vodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Kazao je da je to potvrda da je u prvom mandatu predano, posvećeno, odgovorno i kompetentno vodio Ministarstvo, provodeći državnu i politiku na način da su u područjima od neposredne nadležnosti Ministarstva ostvareni pozitivni rezultati i postignuti brojni proklamirani ciljevi.

“Držeći se dosadašnjih postulata i načela u radu, novi mandat mene kao ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog bit će i nadalje posvećen unaprjeđenju ljudskih prava, razvoju položaja nacionalnih manjina te stvaranje ambijenta u kojem vrijednosti dijaloga i tolerancije moraju biti neprikosnovene”, naveo je Žigmanov.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više