Novosti

Politika

Zatvaranjem ventila JANAF gasi rafineriju u Pančevu

Srbija će se teško snaći ako do 15. maja, kada JANAF prekida opskrbu, ne bude došlo do prekida rata u Ukrajini, jer proizvodnja nafte je oko 800.000 tona, a ono što ima na nalazištima u Rumunjskoj nije dovoljno da se pokriju potrebe

Large janaf

Postrojenje JANAF-a u Omišlju na Krku (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Jadranski naftovod saopćio je u utorak da nakon 15. maja najvjerojatnije više neće isporučivati naftu Naftnoj industriji Srbije koja se time kažnjava zbog ruskog vlasnika Gaspromnjefta. Obustava će se prekinuti, ako se završi ruska invazija na Ukrajinu.

JANAF je objavio da je transport nafte NIS-u uvršten među sankcije Rusiji koje je donijelo Europsko vijeće 15. marta. Ugovorom JANAF-a i NIS-a rezervirani su transportni kapaciteti ovog naftovoda po načelu puno za prazno u ukupnoj količini od oko 3,2 milijuna tona plus minus 10 posto. Blokadu bi mogao spriječiti prekid sukoba ili da država Srbija, zajedno s malim dioničarima, otkupi kontrolni paket dionica od Gaspromnjefta i tako nastavi nesmetano prerađivati naftu.

Ovim se, piše Politika, definitivno potvrđuje 4. paket sankcija Europskog vijeća Rusiji čiji detalji tek treba da budu dostavljeni srpskoj strani jer su još na tumačenju administracije. Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu. Budući da je NIS u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta koji ima 56,15 posto dionica, a Republika Srbija 29,87 i mali dioničari 13,98 posto, jasno je će se, ukoliko sukobi potraju, nešto morati da se napraviti kako bi se nastavila nesmetana opskrba.

Izvor "Politike" upućen u situaciju kaže da bez JANAF-a nema ni rada rafinerije u Pančevu koja na ovaj način dobiva oko 3,2 milijuna tona nafte godišnje. Osim toga, nije samo u pitanju nafta, nego i kemikalije koje se koriste za rad rafinerije.

Srbija će se teško snaći ako do 15. maja ne bude došlo do prekida rata u Ukrajini, jer domaća proizvodnja nafte je oko 800.000 tona, a ono što ima na nalazištima u Rumunjskoj (oko 56.000 tona) nije dovoljno da se pokriju potrebe, pogotovo ako se zna da NIS pokriva 70 posto srpskog tržišta derivatima nafte.

Isti Politikin izvor kaže da će zaustavljanjem rafinerije ubrzo stati s radom i Petrohemija kojoj se isporučuje primarni benzin te da je jedini spas iz ove situacije da država preuzme kontrolni paket od Gaspromnjefta zajedno s malim dioničarima.

Na pitanje mora li JANAF platiti penale Srbiji zbog prekida isporuke, ovaj izvor kaže da su bez obzira ako će i morati, u Europskoj uniji odlučili se obračunati s ruskim kompanijama koje posluju u Srbiji. Izvor kaže da se Srbija ne može osloniti ni na kupnju derivata iz okolnih rafinerija, jer većina već sada pravi zalihe nafte i goriva i teško da će htjeti da ih prodaju, pogotovo ako se ne može predvidjeti kraj sukoba u Ukrajini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošli tjedan da vjeruje u dogovor s Europskom unijom oko isporuke nafte Srbiji preko Omišlja i JANAF-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više