Novosti

Politika

Zakon o isključivanju

Iako je Zakon o životnom partnerstvu donesen 15. srpnja 2014. s velikom podrškom saborskih zastupnika, istospolne parove i dalje se ignorira u novim prijedlozima zakona i izmjenama postojećih, upozorili su članovi udruge Dugine obitelji

In51ps9s5t0gi4rtofukmm0a2tx

Daniel Martinović (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Iako je Zakon o životnom partnerstvu donesen 15. srpnja 2014. s velikom podrškom saborskih zastupnika, istospolne parove i dalje se ignorira u novim prijedlozima zakona i izmjenama postojećih, upozorili su članovi udruge Dugine obitelji. Kako ističu, jedini svijetli primjer je Zakon o socijalnoj skrbi, u koji je ministarstvo Nade Murganić uvrstilo životne partnere i partnerice tek nakon medijskih napisa i pritiska javnosti. Kao najnoviji primjer zanemarivanja istospolnih parova navode prijedlog Zakona o nasljeđivanju.

Iz nadležnog Ministarstva pravosuđa toj su udruzi, koja okuplja LGBTIQ osobe s djecom, poručili da se Zakonom o životnom partnerstvu već propisuje kako neformalno životno partnerstvo u području nasljeđivanja stvara iste učinke koji su priznati izvanbračnoj zajednici te da ih iz tog razloga neće uključiti u novi Zakon o nasljeđivanju. Ipak, iz Duginih obitelji naglašavaju da taj zakon šire i detaljnije uređuje pitanje nasljeđivanja od Zakona o životnom partnerstvu, u kojem je nasljeđivanje navedeno u svega nekoliko članaka. Stoga od Ministarstva pravosuđa i Vlade zahtijevaju da ‘s ciljem učvršćivanja pravnog sustava Republike Hrvatske uskladi ova dva zakona i svim svojim građanima, uključujući životne i neformalne životne partnere i njihovu djecu, osigura pravnu sigurnost te ista prava i obveze’.

- Naša želja i cilj je da svi zakoni budu usklađeni na način da su sve obiteljske zajednice tretirane jednako i da ostvarivanje prava ne ovisi o interpretaciji zakona pojedinih službenika ili tužbama protiv Hrvatske. Nadamo se da će zakonodavac prepoznati pozitivne primjere diljem Europske unije i šire, u kojima je jednakopravnost dovela do veće sigurnosti i stabilnosti za sve građane, za sve obitelji. Jer obitelj čine ljubav i poštovanje, a ne spol partnera - rekao je za Novosti Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više