Novosti

Intervju

Danijel Martinović: Sud je prepoznao diskriminaciju

Još dva istospolna para, koja su također dobila negativan odgovor, čekaju na odluku o udomiteljstvu, kaže Danijel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji

Lqi1m0ev6nauria8i8v5ocgd9tv

Danijel Martinović (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Što za LGBT zajednicu znači presuda Upravnog suda prema kojoj istospolni parovi imaju pravo na udomiteljstvo?

Niz godina govorimo da se prema istospolnim parovima, odnosno životnim partnerima u Hrvatskoj treba ponašati jednako kao prema bračnim drugovima. Te osobe moraju imati jednak pristup svim mogućnostima kao i drugi parovi. Pogotovo kada je riječ o udomiteljstvu ili posvojenju: imamo paradoksalnu situaciju da dijete može udomiti i posvojiti pojedinačna osoba, a tada nitko ne pita zainteresirane jesu li gejevi ili lezbijke. U ovoj proceduri radi se psihološka evaluacija, gledaju se mjesečna primanja, postoji li soba za dijete i nitko ne pita imate li partnera ili partnericu. To je samo dodatni dokaz da treba postupati pravno jednako i to je ono što je bilo predmet rasprava. Pravno gledano, ne smije biti diskriminacije.

Kako se primjenjuje Zakon o životnom partnerstvu?

Primjera radi, kada životni partneri trebaju platiti poreze, tretiraju se jednako kao bračni drugovi. Kada država želi uzeti novac, spora nema. A kada se radi o nekom osjetljivijem pitanju poput udomiteljstva i posvajanja, a koje neke političke struje smatraju problematičnim, onda se zakon selektivno interpretira. U slučaju zagrebačkog para Ive i Mladena, Ministarstvo za demografiju pozvalo se na Zakon o udomiteljstvu u kojem ovo pitanje nije zastupljeno, ali u Zakonu o životnom partnerstvu jasno stoji da se životne partnere mora jednako tretirati kao bračne drugove.

Imate li podatak koliko se istospolnih parova nalazi u ovoj situaciji?

Kada su Ivo i Mladen bili odbijeni, bila su još dva para koja su također dobila negativan odgovor. Jedni su čak bili pred upoznavanjem djeteta, zadovoljili su svu proceduru i njih je Centar za socijalnu skrb spojio s djetetom. U jednom su trenutku sva tri para bila zaustavljena, ali Ivo i Mladen jedini su se odlučili na tužbu. Neobično je da su sva tri para bila zaustavljena u isto vrijeme.

Hoće li ovakve presude ući u praksu?

Uskoro bi se Ustavni sud trebao očitovati o Zakonu o udomiteljstvu koji je donesen prošle godine. Kada su Ivo i Mladen podizali tužbu, mi smo se pozivali na europsku praksu koja je konzistentna u tome, a Hrvatska kao članica EU-a to mora poštovati.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više