Novosti

Kultura

Zagrebački pododbor ‘Prosvjete’ najavljuje širenje aktivnosti

Jedan od ciljeva je uključiti što više djece u rad, kao i da se u suradnji sa SPC-om u Zagrebu konačno uvede model C nastave srpskog jezika i kulture, kojeg još nema usprkos velikom broju djece, rekla je predsjednica Aneta Vladimirov

Tokom ove godine zagrebački pododbor ‘Prosvjete’ započet će razvijati nove aktivnosti, najavljeno je na izvještajnoj Skupštini pododbora, održanoj 8. marta, na Međunarodni dan žena, u Centralnoj biblioteci ‘Prosvjete’.

Podnoseći izvještaj o radu za prošlu godinu, predsjednica pododbora Aneta Vladimirov naglasila je nastavak demokratiziranja procesa odlučivanja u društvu, kao i razvoj postojećih sekcija s ciljem osmišljavanja dodatnih aktivnosti na području amaterizma i u skladu sa potrebama aktivnog članstva.

- Upravo na tom tragu nastala je muška pjevačka sekcija seniora koji su svojim angažmanom pokazali ne samo dobru volju da rade na svom umjetničkom izražavanju, nego i da uspjehe pokažu širom Hrvatske, pa i izvan nje - rekla je Aneta Vladimirov.

Aktivno je djelovala likovna sekcija, koju od aprila vodi Lana Kovačević, pri čemu je težište dano na ciklus ‘Varijacije: od primijenjenog ka umjetničkom’ koji je rezultirao izložbom otvorenom na sam Dan žena. Članice grupe gostovale su na ‘Prosvjetinim’ kolonijama u Krnjaku, Petrinji, Sisku i Karlovcu i surađivale s udrugom ECHO.

Muzička sekcija ‘ZborXop’, pod vodstvom Jovane Lukić, lani je ostvarila niz nastupa na različitim smotrama, baš kao muška pjevačka grupa koja je točno prije godinu dana u talijanskim Udinama imala prvi nastup.

Ne smijemo izostaviti ni folklornu grupu, koju je od Jovane Lukić u februaru ove godine naslijedio Bojan Korać. Prošle godine imali su niz nastupa, uz uvježbavanje novih koreografija igara i pjesama Banije te šivanje dijelova banijske nošnje s kojim će se predstaviti na 42. smotri folklornih amatera Zagreba.

Nakon što je jednoglasno usvojen izvještaj o prošlogodišnjim aktivnostima, jednoglasno je usvojen i plan rada za ovu godinu.

Likovna sekcija provodi ciklus ‘Toposi raspada. Napuštena industrijska baština Zagreba’ koji će završiti izložbom u decembru ove godine. Osim te, predviđena je i dodatna izložba starih portretnih fotografija iz cijelog svijeta, kao i učešće u ‘Prosvjetinim‘ likovnim kolonijama i susretima.

‘ZborXop‘ će i dalje redovno nastupati, a centralni koncert imat će sredinom maja povodom desetogodišnjice postojanja. Bogat plan nastupa ima i muška pjevačka grupa koja nastavlja istim tempom.

U planu je niz dramskih radionica osmišlјenih u suradnji sa Dubravkom Crnojević Carić, profesoricom Akademije dramskih umjetnosti, i njezinom suradnicom Ratkom Višnjić. One bi s članovima različite životne dobi, od djece do starijih, prolazile kroz set dramsko-terapeutskih situacija.

- Nastojat ćemo i djecu uključiti u rad, bilo preko glume, bilo preko folklora za najmlađi uzrast, a nastojat ćemo i da se u suradnji sa SPC-om u Zagrebu konačno provede model C nastave srpskog jezika i kulture, kojeg nije bilo i pored velikog broja djece u Zagrebu - rekla je Aneta Vladimirov.

Skupštini su prisustvovali i saborski zastupnik Boris Milošević, kao i predsjednik ‘Prosvjete’ Mile Radović te potpredsjednik Siniša Tatalović, koji je okupljenima govorio o procesu sanacije stanja u ‘Prosvjeti’ u cjelini, kao i u 52 pododbora koliko ih sada ima.

- Postignuta je bolja suradnja s državnim institucijama, kao i s vlastima Republike Srbije, koja bi, kako je rečeno prilikom posjete ministra kulture Vladana Vukosavljevića, ubuduće izdvajala značajno više sredstava za programe društva. Također se planira više apliciranja na konkurse Evropske unije, pogotovo u suradnji s udruženjima Srba iz Mađarske, Slovenije, Rumunjske i same Srbije – kazao je Tatalović.

Naglasio je da ‘Prosvjeta‘ konačno ulazi u posjed svoje imovine. Radi se o zgradama u kojima bi nakon obnove trebala bila smještena sjedišta pododbora i koje bi bile na raspolaganju drugim srpskim institucijama i ustanovama.

Jednoglasno usvojenim izmjenama Statuta u decembru prošla godine, svaki pododbor ima po jednog delegata na Skupštini. Predstavljao bi ih predsjednik pododbora.

- Time je postignut princip jednakosti među pododborima, nezavisno o broju članova ili o veličini mjesta iz kojih dolaze - objasnio je Tatalović.

Kao promjenu istaknuo je i uvođenje predsjedništva koje će na sedmičnoj bazi pratiti situaciju te najavio da će ‘Prosvjeta‘ umjesto dosadašnja dva, imati tri potpredsjednika kako bi se osigurala regionalna zastupljenost, a uvest će se i Savjet ‘Prosvjete‘ koji će činiti članovi s bogatim iskustvom u radu društva.

Skupština je završena podjelom karanfila članicama, nakon čega je upriličen bogat kulturni nastup uz učešće ‘ZborXopa‘ i zbora ‘Domaći gosti‘, oba pod vodstvom Jovane Lukić, kao i muške pjevačke grupe. Za humor se pobrinuo stand up komičar Peđa Bajović, čiji je nastup također popraćen velikim aplauzom.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više