Novosti

Preporuke: serije

Vrijeme problema i problemi vremena

Dvije igrane i jedna animirana serija u raznovrsnim žanrovskim i stilskim registrima tematiziraju društvene i osobne lomove

Znam kako dišeš (HBO Max)

Nakon globalnog uspjeha filma "Quo Vadis, Aida?", Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović bacili su se u televizijske vode. Šest epizoda kriminalističke drame smještene u urbani milje suvremenog Sarajeva prati život i rad sredovječne Nevene Murtezić (uvijek fantastična Jasna Đuričić), posvećene javne tužiteljice koja istovremeno pokušava žonglirati kriminalističke istrage s razvodom i samohranim majčinstvom. Kad se slučaj samoubojstva tinejdžera neočekivano prelije u njezin već ionako kaotičan privatni život, protagonistkinja se suočava s poražavajućim saznanjima o vlastitom djetetu, propitujući može li mu vjerovati i poznaje li ga uopće, ali i s vlastitom nemoći i odgojnim promašajima u društvu izokrenutih vrijednosti. Rastrgana između ljubavi prema sinu i potrebe da sazna istinu, svjesna je da će sama podnijeti konačnu žrtvu, poslovnu ili privatnu.

Iako je serija površinski organizirana kao detektivska priča, prikazom obitelji u raspadu autori vješto upleću obiteljsku, ali i socijalnu dramu. Kroz mesnate i sjajno odigrane likove, duboko se ulazi u društveno-političku situaciju Bosne i Hercegovine koja još uvijek ispašta posljedice rata, i uz to se suočava s nekim novim izazovima koji se manifestiraju u općoj otuđenosti.

Priča je univerzalna, ali istovremeno i lokalno specifična; korupcija, nepotizam, tromost institucija, birokratizacija, zatrpanost sudskim predmetima, nedostatak resursa za borbu protiv kriminala – sve su to problemi s kojima se BiH, kao i ostale države nastale na razvalinama Jugoslavije, bakću već tri desetljeća. "Ništa od slučaja kad je nečiji babo jači od države. I dušu će nam privatizirati", kaže jedan od likova, sažimajući tom lakonskom izjavom tužnu balkansku realnost koja je precizno prikazana u ovoj važnoj seriji u režiji Alena Drljevića i Nermina Hamzagića.

 

Undone (Prime video)

Nakon preranog otkazivanja legendarnog "BoJacka Horsemana", koje je označilo i Netflixov zaokret prema hiperprodukciji lakoprobavljive zabave, autor Raphael Bob-Waksberg udružuje se sa scenaristkinjom Kate Purdy i za Amazon osmišljava još jednu animiranu seriju za odrasle koja se bavi sličnim temama, ali na potpuno drugačiji način. Koristeći rotoskopiju, jednu od najstarijih tehnika animacije koja čuva pokrete, izraze lica, sjene i prirodne proporcije snimke, uspijevaju postaviti realistične temelje za obiteljsku dramu koja se već na kraju prve epizode prometne u nadrealističku fantazmagoriju.

Fokalni lik serije je Alma Winograd-Diaz (Rosa Salazar), problematična mlada žena koja se pokušava nositi s obiteljskom traumom dok je njezina okolina doživljava kao mentalno nestabilnu. Nakon teške prometne nesreće, Alma shvaća da joj se uobičajeno, linearno poimanje vremena poremetilo i da može komunicirati s pokojnim ocem (Bob Odenkirk), kvantnim fizičarom koji se bavio savijanjem pravila prostora i vremena.

Već otrcani trop vremenskog putnika u ovoj se priči obrće; kaleidoskopski propadajući kroz vrijeme, protagonistkinja ruje po vlastitim sjećanjima kako bi zaliječila traume i preoblikovala budućnost pa imamo dojam da plovimo psihodeličnim oceanom njezina uma, nesigurni jesu li ono što gledamo njezine halucinacije ili je vrijeme ipak kategorija čiju elastičnost naši skučeni umovi ne mogu iskusiti. Prekrasni distorzirani vizuali savijanja vremena i prostora, intrigantni zvučni efekti, oporo duhoviti dijalozi i brojne popkulturne reference utkani su u ovu eteričnu priču koja kroz šesnaest epizoda istražuje kompliciranu prirodu tuge, mentalnih bolesti i transgeneracijskih trauma.

 

Fargo (FX)

Antologija nadahnuta kultnim filmom braće Coen iz 1996. vratila se nakon pandemijskog izbivanja petom sezonom šašave krimi bajke o preživljavanju smještene na hladni američki Srednji zapad. Radnja se odvija u doba uoči izbora 2020. i serija je snažno prožeta trampovskom atmosferom potmulog nasilja koje pulsira ispod poklopca bureta baruta u koji se SAD pretvorio.

U središtu priče je Dot Lyon (Juno Temple), kućanica iz Minnesote koja spletom okolnosti završi u pritvoru, pa je tako pronađe i pokuša oteti bivši suprug, šerif Sjeverne Dakote (Jon Hamm), mizogini Marlboro Man koji propovijeda šovinizam pozivajući se na Bibliju i uvjeren je da je žena njegovo vlasništvo. Pokušaj otmice pokreće kaskadu ozbiljnog, za "Fargo" karakterističnog nasilja, u kojem se Dot pretvara u akcijsku heroinu, a kroz galeriju živopisnih sporednih likova serija ponovno pronalazi duhovite načine da istraži što danas znači biti Amerikanac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više