Novosti

Kultura

Vojin Ćetković na Danima srpske kulture

Program Dana srpske kulture nastavlja se predstavama "Noć bogova“ u Daruvaru i Vukovaru, BITEF-ovim "Dr. Ausländer (Made for Germany)" koji će igrati u Zagrebu i monodramom "Na Drini ćuprija" u Sisku i Karlovcu

Large cetkovic

Nebojša Ilić i Vojin Ćetković u "Noći bogova" (foto Dejan Rakita/PIXSELL)

U utorak, 29. novembra, u sklopu Dana srpske kulture, u daruvarskoj kino dvorani u 19 sati izvest će se predstava Mire Gavrana "Noć Bogova" u režiji Marka Manojlovića, koja će dan kasnije, u srijedu, također u 19 sati, biti odigrana i u Hrvatskom domu u Vukovaru. Radi se o komadu, kako stoji u najavu, o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, punom neočekivanih obrata, koji je u proteklih 25 godina imao je 19 premijera širom svijeta, od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Washingtona, Melbournea, Sofije i Praga… U predstavi igraju poznata televizijska i filmska lica: Kralja Luisa XIV glumi Vojin Ćetković, dvorsku ludu Dejan Lutkić, a Molierea Nebojša Ilić.

U srijedu će zagrebačka publika, u 19 sati u Kazalištu KNAP, moći pogledati predstavu "Dr. Ausländer (Made for Germany)", redatelja Bojana Đorđeva, nastalu u produkciji Bitef Teatara i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Tema predstave je masovno iseljavanje ljekara i drugih zdravstvenih radnika u Njemačku zbog boljih uvjeta života i rada. "Predstava 'Dr Auslender (Made for Germany)' tematizuje iskustvo ekonomskih migracija i pokušava da uspostavi narativ o njihovom kontinuitetu. Kao glavni akteri pojavljuju se medicinski radnici, koji bez obzira na stepen obrazovanja i godine života uče jezik i sele se u Nemačku. Ove migracije su utemeljene u sadašnjem trenutku, one su tačke iz kojih se posmatraju i druge ekonomske migracije. Deo materijala predstave je zasnovan na intervjuima sa 13 medicinskih radnika iz postjugoslovenskih zemalja, različitih specijalizacija, ali i nivoa stručne spreme, od kojih je većina već u Nemačkoj, a neki su u procesu odlaska. Pored ovih dokumentarnih priča, predstava kao dramaturško-scensku građu uzima i jedan istorijski događaj s kraja 20. veka i pripovesti o gastarbajterima i prekookeanskim migracijama", ističe se u najavi.

Dani srpske kulture nastavljaju se 2.decembra, u petak, monodramom Tihomira Stanića "Na Drini ćurpija". Komad nastao po romanu Nobelovca Ive Andrića gledaoci će moći vidjeti u Domu rafinerije nafte INA u Sisku u 18 sati, dan kasnije, u subotu, u 20 sati, u Zorin domu u Karlovcu i u nedjelju, također u 20 sati, u Umagu. Stanić ovu monodramu, s kojom je prošao cijeli svijet, uspješno igra duže od 20 godina.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više